« Seznam kurzů

Jak a kde co nejrychleji najít práci v IT

Chceš otočit kariérním kormidlem a cítíš, že práce v IT by pro tebe mohla být správnou volbou? Na následujících řádcích ti dáme konkrétní tipy, jak se v tomto odvětví co nejdříve uplatnit a kde konkrétně pracovní příležitosti hledat. Nejdůležitější je nebát se a začít!
23.6.2024 | 5 minuty k přečtení | Sdílej na:

Práce v IT bez praxe? Nejdřív vsaď na vzdělání

V Česku je nadále velká sháňka po lidech se zaměřením na IT, a protože poptávka výrazně převyšuje nabídku, firmy často dávají skvělé příležitosti i juniorům s minimální praxí – to platí pro programátory, datové analytiky i testery softwaru. Což ale neznamená, že bys měl/a ze dne na den a bez rozmyslu začít rozesílat životopis. Nutným základem je alespoň základní vzdělání zaměřené na danou specializaci.

Možná tě jako první napadlo pořídit si knížku věnovanou konkrétnímu programovacímu jazyku nebo ti dává smysl vyzkoušet bezplatné video lekce na internetu. Cesta samouků ale většinou bývá dlouhá a trnitá, protože když při studiu narazí na problém, často ho nemají s kým probrat.

Nejefektivnější a nejspolehlivější cestou je vybrat si intenzivní IT kurz s lektorem, který se ti bude od začátku do konce věnovat. Pokud zvolíš některý z kurzů od Coders Lab, budeš po jeho absolvování připraven/a na pozici juniora s konkrétním zaměřením (např. Frontend Developer, Backend Developer, datový analytik apod.)

Zajímá tě, co na IT kurzy Coders Lab říkají naši absolventi? Přečti si jejich příběhy:

Frontend Developerka Veronika Paulíková: V Coders Lab od vás po kurzu nedají ruce pryč

Karel Machovec: Z telekomunikací k testování software

Karel Machovec: Z telekomunikací k testování software

Spousta firem má pro juniory připravené návazné vzdělávací programy, takže znalosti získané na IT kurzu pak můžeš rozvíjet při zaměstnání.

Specializace, specializace a ještě jednou specializace

K rychlému nalezení práce v IT ti významně pomůže úzká specializace. Firmy totiž preferují odborníky na jednu dovednost (programování, testování softwaru, datová analýza apod.) před lidmi, kteří umí od každého trochu.

Proto jsou všechny naše kurzy zaměřené tak, aby z tebe během několika týdnů či udělali juniorního IT specialistu v dané oblasti.

Vylaď si životopis i profil na LinkedInu

Už za sebou máš jakékoliv IT vzdělání a plánuješ se rovnou ucházet o svou první práci v IT? Tak nezapomeň aktualizovat svůj životopis a uvést v něm všechny podstatné informace. Všímáme si, že i zkušení ajťáci občas podceňují sílu svého CV a zapomínají třeba:

uvést znalost konkrétních technologií a softwaru zmínit, jak jsou na tom se soft skills pochlubit se absolvovanými kurzy a získanými certifikacemi udělat poutavý úvod životopisu

Až si budeš šperkovat životopis, nezapomeň zároveň vyladit i profil na LinkedInu, řada personalistů jej dokonce upřednostňuje před klasickým CV.

Připrav si atraktivní online portfolio

Životopis je samozřejmost, ale chceš-li na personalisty ve firmách opravdu zapůsobit a co nejdřív získat svůj první „IT flek“, nezapomeň si připravit i online portfolio, například v podobě webové prezentace, kterou kdokoliv dohledá přes Google a kterou zároveň snadno nasdílíš pomocí odkazu.

Proč online portfolio? Protože v něm ve zkratce odprezentuješ své dosavadní praktické zkušenosti s prací na konkrétních projektech. Do portfolia uveď klidně i projekty, na nichž jsi pracoval/a v rámci IT kurzu nebo jiného vzdělávání.

Kvalitně zpracovaným online portfoliem uděláš na firmy dojem i jako nováček, navíc funguje jako skvělý důkaz, že jsi specialistou na daný obor.

Zkus si pohovor nanečisto

Teoretická příprava je skvělá, ale když chceš v IT získat vysněnou pozici, doporučujeme se nachystat i prakticky. Z tohoto hlediska doporučujeme vyzkoušet si pohovor nanečisto, protože si otestuješ, jak budeš personalistům odpovídat a jak se před nimi odprezentuješ.

Protože je získání práce v IT jedním z hlavních důvodů, proč naši studenti investují čas a peníze do vzdělání, mohou po skončení kurzu absolvovat program Career Lab, který jim pomáhá při hledání práce. Kromě pohovoru nanečisto je součástí třeba kariérní konzultace nebo doporučení do partnerských firem.

Kde hledat práci v IT: inzertní portály, LinkedIn i Facebook

Až se do hledání práce v IT pustíš, budou se ti hodit tipy, které konkrétní vody prozkoumat.

Nejjednodušší a nejefektivnější je začít hledat na inzertních portálech, mimo jiné na takových, které se specializují na IT pozice. Za sebe ti doporučujeme například:

StartupJobs.cz Jobs.cz NoFluffJobs.com

Dalším výborným zdrojem aktuálních IT příležitostí jsou skupiny na Facebooku a dalších sociálních sítích, jako je třeba tato. Nemusíš zde jen pasivně čekat, klidně nabídni své služby nebo vlož odkaz na své online portfolio.

V neposlední řadě si procházej nabídky IT pozic na LinkedInu, každý den se jich tam objevují desítky, a to českých i zahraničních. Přes LinkedIn vyhledávání snadno vyhledáš i juniorní IT pozice.

Rozjeď kariéru v IT ještě dnes

I pro tebe jsou dveře do IT otevření. Udělej první krok ještě dnes a přihlas se do některého z našich kurzů, který tě připraví na práci juniora pro danou specializaci.

Na všechny kurzy můžeš využít dotaci až 50 000 Kč od MPSV. Pokud máš jakékoliv otázky, napiš nám kdykoliv na e-mail ahoj@coderslab.cz, co nejdřív ti odpovíme.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.