Testerka Bára Kundrátová: Poslední měsíc kurzu už jsem měla práci v IT

Na začátku mě provázely obavy z kariéry v IT, ale čas ukázal, že přihlásit se na kurz Manual Tester od Coders Lab bylo správné rozhodnutí. Mimo jiné proto, že lidé v nové práci jsou mi oporou.
20.5.2024 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Nejsem prodejní žralok, chtělo to změnu

Dříve jsem se v rámci své profese pohybovala kolem financí. Po letech v jedné z největších českých bank mě cesty zavedly do sektoru finančního poradenství, tato práce ale vyžadovala hodně obchodnických dovedností.

Přestože mě finance baví, necítím se jako prodejní žralok, a tak mi i přes veškerou snahu nezbývalo, než skončit. Nadějně pak vypadalo působení na zákaznické podpoře ve firmě poskytující software na zpracování odpadů, jenže co čert nechtěl - zrušili jedno oddělení a pro mě ve výsledku nezůstalo volné místo.

Tehdy mě napadly myšlenky na změnu kariéry. Protože jsem trochu stresař a na úřadu práce mě vyhodnotili jako chytrou na radikální změnu kariéry, doporučili mi dvě možnosti: buď dělat účetní, nebo IT testera – u něj by se lépe projevilo moje nadání kritizovat práci ostatních. 🙂

Přes veškerou snahu mi nezbývalo, než skončit.

Z kódu se mi dělalo špatně. Potom strach odpadl

Nad vstupem do IT uvažoval i můj partner, ale nakonec jsem to byla já, kdo udělal první krok. Hledání ideálního kurzu naštěstí netrvalo dlouho, narazila jsem na Coders Lab a intuitivně cítila, že to bude správná volba.

Jaké byly začátky? Upřímně nic moc. Provázel mě strach z práce v IT i z toho, že se nevyznám v kódu. Nebudu přehánět, když řeknu, že se mi z kódování dělalo špatně. Zároveň jsem se snažila co nejdřív před kurzem prokousat preworkem, což ale nebylo úplně třeba.

Díky lektorovi Romanovi jsem naštěstí brzy zjistila, že když se člověk do kódu ponoří, má svou logiku. A tak strach opadl.

Lektoři Roman a Anička chtějí studenty posouvat kupředu, takže mě kurz testera u Coders Lab moc bavil, i když uznávám, že v určitých fázích pro mě byl náročný.

Zlom přišel ve chvíli, kdy mi došlo, že si práci najdu i bez testerské zkoušky. Věděla jsem, že stačí chtít a pilně se učit. Nejspíš i proto se mi už poslední měsíc kurzu podařilo získat práci testera na plný úvazek ve firmě Proconom. Naskytla se mi tak skvělá příležitost nově nabyté znalosti uplatnit v praxi.

Samozřejmě jsem se stále učila něco nového, od procesu vývoje až po komplexnější záležitosti. V úvodu mi každopádně pomohlo, že kurz Manual Tester z velké části kopíroval náplň mojí práce.

Naskytla se mi skvělá příležitost nově nabyté znalosti uplatnit v praxi.

Ukázalo se, že lidé v IT jsou vstřícní

Jako tester jsem ve firmě součástí všech fází vytváření softwaru, dostanu se k webům a různým aplikacím. Skvělé je, že mě práce každý den naučí něco nového, díky tomu ji mám ráda. Mimo jiné mě baví sledovat, jak se kód chová.

Před nástupem do Proconomu bych nevěřila, že je možné pracovat na sedacím pytli, mít v kanceláři vlastní výčep nebo odejít domů, když se mi udělá špatně. Ukázalo se, že lidé v IT jsou neuvěřitelně vstřícní a moc rádi mluví o své práci. Když něčemu nerozumíte, klidně vám na dané téma udělají hodinovou přednášku, kterou si moc rádi vyslechnete. 🙂

Skvělé je, že mě práce každý den naučí něco nového, díky tomu ji mám ráda.

Díky podpoře ze všech stran odpluly mé počáteční strachy. Bylo pro mě těžké nebát se IT, ale zjistila jsem, že když člověk chce, všechno jde a život mu začne znovu hrát v barvách.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.