« Seznam kurzů

Jak si vybrat programovací jazyk?

Jak si vybrat ten správný programovací jazyk, když s dobrodružstvím v IT teprve začínáš? Připravili jsme ti základní informace o nejoblíbenějších programovacích jazycích a doufáme, že ti výběr usnadníme.
26.4.2023 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Nejoblíbenější programovací jazyky

Začněme oblíbeností programovacích jazyků, která je důležitá ze dvou důvodů. Prvním je poptávka na trhu práce a druhým důvodem je dostupnost výukových materiálů. Nejoblíbenějšími programovacími jazyky jsou JavaScript, Python, Java a C#. Porovnání jazyků a jejich oblíbenosti jsme věnovali článek Nejoblíbenější programovací jazyky.

Kdo by si měl vybrat JavaScript?

JavaScript je ideální pro ty z vás, kteří rádi vidí rychlé efekty své práce a baví je se neustále učit. Front-end technologie se velmi rychle mění – pokud budeš chtít programovat v JavaScriptu, musíš být připraven/a průběžně nasávat nové informace.

Takže, jaký je JavaScript? JavaScriptem je jednoduché začít. K tomu, abys mohl/a psát kód, potřebuješ pouze textový editor a prohlížeč. Po zvládnutí JavaScriptu se můžeš stát backend developerem/kou, full-stack vývojářem, nabízí se ti možnost programovat weby, hry nebo aplikace na mobil. Můžeš si osvojit např. Node.js a programovat backend, nebo React Native pro vývoj mobilních aplikací. JavaScript je jedním z nejžádanějších programovacích jazyků. Podle průzkumu serveru StackOverflow se jeho popularita drží na špičce již devátý rok v řadě. Jako developer JavaScriptu budeš mít na výběr mnoho možností, kde pracovat. Díky své popularitě je JavaScript v současné době velmi žádanou technologií na trhu práce. Na internetu najdeš vzdělávací materiály na téměř jakékoliv téma. Máš tak k dispozici množství tutoriálů, článků a dalších informací.

Pro koho je vhodná Java?

Doménou Javy jsou firemní systémy. Java je dobrou volbou pro lidi, kteří chtějí pracovat na projektech obsahujících obchodní logiku, firemní procesy a propojení s dalšími systémy používanými ve firmách. Java se používá k psaní všech druhů aplikací, od malých až po obrovské. Často nachází uplatnění také v bankovních systémech. Dalšími typickými příklady jsou SIM karty, přehrávače Blu-ray nebo zařízení pro monitorování zdravotního stavu. Nejedná se o jazyk pro tvorbu jednoduchých webových stránek. Tato technologie se vyvíjí již řadu let, má velmi dobrou dokumentaci a širokou komunitu uživatelů. Java je univerzální programovací jazyk, což z ní činí jednu z nejoblíbenějších technologií na trhu. V Javě byl napsán například Minecraft, mnoho populárních aplikací, jako je Gmail nebo OpenOffice, a webové stránky, jako je LinkedIn, Amazon nebo Netflix.

Python – Kdo by měl proniknout do nejžádanějšího jazyka?

Podle průzkumu Developer Survey Results 2021 Stack Overflow se Python umístil v trojici nejpoužívanějších programovacích jazyků na světě.

Python je vhodný pro úplné začátečníky i pro ty, kteří nutně neplánují změnu profese, ale chtějí ve své práci využít nové dovednosti. Ideální bude také v případě, plánuješ-li věnovat se jiným oblastem informatiky, jako je strojové učení nebo big data – zde se používá hlavně Python. Python se snadno učí a lze jej provozovat na jakémkoli operačním systému. Používá se při vývoji webových a vědeckých aplikací, strojového učení, big dat a mnoha dalších. Jeho stručnost a jednoduchost z něj činí téměř ideální jazyk pro mnoho aplikací. Jaké aplikace byly v Pythonu vyvinuty? Bez této technologie by dnes například neexistoval Instagram! Než Instagram koupila společnost Facebook, jednalo se o jednoduchou webovou stránku vytvořenou v Djangu – frameworku, který byl napsán v jazyce Python koncem roku 2003.

PHP = Snadné učení

PHP je suverénně nejrozšířenější technologie na webové stránky. Používá se v 80 % z 10 milionů webových stránek, je tedy nejoblíbenějším jazykem pro tvorbu webovek a jako takový nebude snadno nahraditelný. PHP má současně i obrovskou komunitu programátorů. V PHP se lze snadno začít učit programovat, ale zároveň nabízí pokročilé možnosti pro zkušené profesionály. Tato technologie se dynamicky vyvíjí, takže snadno najdeš výukové materiály nebo tipy na řešení problémů, na které při učení narazíš. Mezi společnostmi, které používají PHP, nechybí například Facebook, WordPress, Flickr, WhatsApp, Tesla nebo IBM.

Ujasni si, na jakých projektech chceš pracovat

Před výběrem programovacího jazyka bys měl/a mít hrubou představu, na jakých projektech či v jakém prostředí bys chtěl/a ideálně pracovat. Zajímá tě více tvorba webů, nebo webových aplikací? Chceš programovat mobilní aplikace? Nebo bys rád/a pracovala na vývoji a údržbě bankovních systémů? Zodpovězení této otázky ti umožní vybrat si technologii, která nejvíce naplní tvé očekávání. Pokud ještě nemáš přesné plány, je nejlepší zvolit technologii, která má široké uplatnění a je na trhu práce poměrně oblíbená. Chceš-li se dozvědět více o programátorských kurzech, které nabízíme, podívej se na jejich seznam.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.