6 věcí, které uchazeči o práci v IT zapomínají uvádět v životopise

Až absolvuješ jeden z našich IT kurzů, můžeš rovnou rozesílat životopisy a ucházet se o práci juniorního IT specialisty. Než ale začneš své CV tvořit, přečti si tento článek. Prozradíme ti v něm, na co důležitého ajťáci v životopisech často zapomínají. Máš ideální příležitost poučit se z chyb ostatních!
23.1.2024 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Bojíš se, že si s psaním životopisu nezvládneš poradit? Neboj, i na to myslíme. Po absolvování IT kurzu můžeš nastoupit do speciálního programu Career Lab, kde ti pomůžeme s hledáním práce. Prozradíme ti, jak sestavit CV, se kterým zazáříš nebo si vyzkoušíš pohovor nanečisto a dostaneš k ruce odborného mentora.

1. Dosavadní zkušenosti

Teoretické znalosti jsou důležité a neobejdeš se bez nich. Pravda je ale taková, že když personalisté ve firmách nabírají na IT pozice, zajímají je především praktické zkušenosti. Proto by byla chyba v CV nezmínit:

  • Portfolio tvých dosavadních prací (ideálně s odkazem na jeho online podobu). Pokud zatím nemáš příliš bohaté portfolio, postačí např. uvést projekt, který jsi vytvářel/a v rámci IT kurzu.
  • Jakékoliv praktické zkušenosti, které se hodí pro danou pozici. Nezapomeň zmínit třeba i brigády, pokud aspoň částečně souvisely s prací, o kterou se ucházíš.
  • Konkrétní dosažené výsledky při tvé dosavadní praxi. Jestli už za sebou máš IT projekt, který někomu pomohl vyřešit reálný problém, nezapomeň se o tom v CV zmínit.

2. Znalost konkrétních technologií a softwaru

Když umíš Python, Javu, SQL nebo jiný programovací jazyk, proč ty informace vynechávat? Juniorní uchazeči o práci v IT v životopisech překvapivě často zapomínají na výpis technologií a softwarů, s nimiž umí pracovat. Přitom právě tyto informace mohou personalistu zajímat ze všeho nejvíc, zvlášť když hledá člověka s konkrétními dovednostmi.

Není potřeba psát slohovou práci, klidně se o znalosti technologií zmiň jen v bodech. Přidat můžeš informaci o tom, do jaké míry technologii/software ovládáš a co jsi v něm doposud realizoval/a.

3. Soft skills

V IT jsou kromě odborných dovedností (tzv. Hard Skills) stále víc žádané i Soft Skills, tedy „měkké dovednosti“. Patří mezi ně například schopnost efektivně komunikovat a pracovat v týmu, zvládání time managementu nebo umění naslouchat. Zkrátka dovednosti, které se většinou nenaučíš z učebnice.

Víš, že jsi týmový hráč nebo máš jiné přednosti z oblasti Soft Skills? Tak se o tom nezapomeň zmínit v životopise. Firmy často rády upřednostní méně zkušeného člověka se schopností skvěle komunikovat nebo řešit konflikty. Navíc spousta uchazečů o práci v IT měkké dovednosti do CV nedává, takže máš příležitost, jak se odlišit od ostatních.

Chceš si o Soft Skills přečíst víc? Napsali jsme na toto téma samostatný článek.

4. Absolvované kurzy a získané certifikace

Jestli absolvuješ některý z IT kurzů u Coders Lab, určitě ho v životopise uveď. Ale co když máš i další IT vzdělání nebo certifikáty? Rozhodně je do CV vypiš také, včetně ocenění z různých IT soutěží, pokud se ti nějaké povedlo získat.

Dává nicméně smysl pochlubit se nejen doklady o znalostech z IT, ale také z jiných odvětví, pokud ti to může aspoň trochu pomoci při získání práce. Primárně jde o:

  • certifikáty o znalostech jazyků (v IT velmi ceněné)
  • certifikáty o absolvování kurzu zaměřeného na práci s konkrétním softwarem
  • jakékoliv odborné certifikáty získané na střední nebo vysoké škole

Ke každému certifikátu/ocenění nezapomeň přidat informaci, kde a kdy jsi ho získal/a, za co a případně které kroky k tomu vedly. Kromě kurzů v životopise nesmí chybět informace o tvém původním vzdělání (střední, případně vysoká škola).

5. Krátké představení v úvodu

Až personalista vezme do ruky tvůj životopis, rychle očima projede body, které ho nejvíc zaujmou. Co takhle mu jít naproti a zařadit na začátek CV to nejzajímavější o sobě?

Doporučujeme hned pod jméno, věk, kontakt a další zásadní údaje ve 2-3 větách strhnout to zásadní o svých zkušenostech a aktuální situaci. Úvodní představení by mohlo vypadat třeba takto:

„Přes 3 roky se věnuji IT a nedávno jsem absolvoval komplexní kurz datového analytika. Programuji v jazyce Python a nyní bych své zkušenosti rád uplatnil v praxi.“

Krátkým představením v úvodu získáš u personalisty malé plus, protože důležité informace nebude muset složitě hledat ve zbytku životopisu.

6. Referenční kontakty

Také na tuto část se v životopisech často zapomíná, což je škoda. Jde o kontakty na osoby, které s tebou mají zkušenost z minulosti, a tak se jich tvůj potenciální zaměstnavatel může zeptat, jak spolupráce probíhala. Zkrátka si personalista ověří, že si nevymýšlíš a že uvádíš vše podle pravdy.

Uvedení referenčních kontaktů navíc automaticky posílí tvou důvěryhodnost.

Career Lab ti pomůže zazářit

Potřebuješ konkrétní rady, jak si vytvořit skvělý IT životopis? Rádi ti pomůžeme ve speciálním programu Career Lab, který je připravený pro všechny absolventy našich kurzů.

Pokud tě zajímají podrobnosti, neváhej nám napsat na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.