Přehledně: Proč je práce software testera ideální pro začátek v IT

Chceš rozjet kariéru v IT, ale necítíš se hned na programování nebo datovou analýzu? Pro začínající ajťáky je skvělým odrazovým můstkem práce software testera. Přečti si, co tester dělá, jaké by měl mít vlastnosti nebo kolik si v Česku vydělá peněz.
17.5.2024 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Co je náplní práce software testera

Když se lidé baví o IT profesích, nejčastěji přijde řeč na programátory. Ti mají pochopitelně nezastupitelnou roli, ale stejně tak se firmy při vývoji softwaru neobejdou bez testerů.

Jak vyplývá z názvu pozice, jejich úkolem je testovat weby, hry, aplikace nebo jakýkoliv další software, a to jak v průběhu vývoje, tak po jeho dokončení. Zjednodušeně řečeno programátor vytvoří software a tester v něm následně hledá chyby a nedokonalosti, dřív než dojde k uvedení na trh.

Může to znít paradoxně, ale čím víc problémů tester odhalí už v počáteční fázi vývoje, tím lépe, protože svým kolegům ušetří spoustu času a starostí.

Náplní práce software testera je například:

  • Plánování testování
  • Vytváření testovacích scénářů
  • Provádění samotných testů (manuálních nebo automatizovaných)
  • Identifikace a dokumentace chyb v softwaru
  • Vyhodnocování výsledků testů
  • Spolupráce s ostatními členy týmu (např. programátoři)

Začátečníci v oboru většinou pracují na pozici tzv. manuálního testera (Manual Tester). Ten software testuje ručně (bez použití automatizovaných nástrojů) a kromě hledání chyb prověřuje, jestli je uživatelsky přívětivý.

Pokročilí testeři se pak věnují automatizovanému testování , které vyžaduje o něco pokročilejší znalost práce s nástroji a frameworky pro automatizaci, hodí se umět například i Javu.

Pokud to s testováním myslíš vážně a chytne tě, můžeš se v něm dál rozvíjet a do budoucna pracovat i jako vedoucí týmu testerů nebo třeba softwarový inženýr.

Testerem můžeš být i bez praxe v IT

Ne náhodou v nadpisu článku zmiňujeme, že testování je ideální práce pro každého, kdo chce nastartovat kariéru v IT, a to i bez předchozích zkušeností. Manuálním testerem se můžeš stát, ať už teď děláš nebo studuješ cokoliv, navíc jde o skvělou startovní pozici pro další rozvoj v oboru – začneš u testování a postupně se dostaneš třeba k programování nebo datové analytice.

Software tester je skvělou „rozjezdovou“ pozicí mimo jiné proto, že si na ní vyzkoušíš práci s různými aplikacemi a na vlastní kůži zažiješ, jak funguje svět IT.

Jak to vypadá, když člověk začíná s testováním software od nuly? Přečti si příběh naší studentky Evy Štifterové.

Na příkladu Evy jde krásně vidět, že i junior software testeři dostávají příležitost, stačí jen trochu snahy.

Tester by měl být pečlivý i zvídavý

Šanci stát se testerem má prakticky kdokoli, pro lidi s určitými vlastnostmi a vlohami je to každopádně o něco snazší. Pokud se pustíš do vzdělávání v testingu, bude ti ku prospěchu například:

  • trpělivost
  • pečlivost
  • zvídavost
  • znalost angličtiny (aspoň úroveň B1)
  • otevřenost a schopnost vcítit se do uživatele
  • analytické myšlení

Skvělá zpráva je, že na řadě z těchto dovedností se dá postupně pracovat, takže pokud sis neodškrtl/a všechny uvedené položky, určitě nezoufej.

Jaký je plat software testera?

Záleží na zkušenostech testera i na tom, jestli pracuje jako zaměstnanec, nebo s firmou spolupracuje na IČO. Mzdu ovlivňuje také region, v němž společnost sídlí.

Když budeme vycházet z dat serveru platy.cz, tak v květnu 2024 platilo, že většina testerů v Česku dostává výplatu mezi 41 000-82 000 Kč, což zhruba odpovídá i našim zkušenostem v Coders Lab. Na začátku tohoto rozmezí se nejčastěji pohybují juniorní testeři, na konci rozpětí pak jejich seniorní kolegové.

Hrubý měsíční plat český testerů v květnu 2024 (zdroj: platy.cz)

Nahradí testery umělá inteligence?

Odpovědi na tuto otázku jsme se dříve věnovali v samostatném článku.

Jestli ho teď nechceš číst, tak ti dáme zkrácenou odpověď: i dnes dává smysl se stát testerem. Je pravda, že AI některé procesy testování usnadňuje a zrychluje, ale i přesto se firmy bez testerů neobejdou.

Výhoda je, že umělá inteligence obstará rutinní práci testerů, kteří se díky tomu mohou soustředit na důležitější práci (například uživatelské testování).

Doporučujeme začít kurzem manuálního testování

Jak tedy začít, když ještě nemáš s IT ani testováním žádné zkušenosti a chtěl/a by ses této profesi začít věnovat? Spíš než metodu pokus-omyl při samostudiu doporučujeme absolvovat intenzivní IT kurz Manual Tester, po jehož absolvování se z tebe stane juniorní tester a rovnou se můžeš začít posílat životopisy do firem.

Navíc máš možnost si udělat i ISTQB certifikaci, kterou uznávají státy po celém světě. Více o ní píšeme zde.

Pokud už za sebou máš vzdělávání o manuální testování, doporčujeme spíš pokročilejší kurz Automation Tester.

Máš-li ke kurzům jakékoliv otázky, neváhej nám napsat na e-mail ahoj@coderslab.cz. Nezapomeň, že MPSV ti na kurz přispěje až 50 000 Kč.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.