Testerka Katarína Křivanová: Být samoukem nefungovalo, pomohl mi až IT kurz

Dřív jsem se ucházela o práci datové analytičky, jenže nikde mě nevzali. Už to vypadalo, že s IT seknu, ale nakonec mi známý doporučil vyzkoušet dráhu testerky a přihlásila jsem se na kurz Manual Tester od Coders Lab. To nejspíš zachránilo mou kariéru v oboru.
20.6.2024 | 2 minuty k přečtení | Sdílej na:

Samostudium nepřineslo výsledky

„Nastal čas na kariérní změnu a vyzkoušet IT,“ napadlo mě kdysi. Tehdy mé kroky jako první směřovaly k datové analytice: absolvovala jsem zkrácené kurzy na toto téma, ale většinu problematiky už pak studovala na vlastní pěst v rámci samostudia – od SQL přes Python až po Javascript.

Samostudium mě celkem bavilo, jenže jak se později ukázalo, nestačilo to na získání práce v oboru. Dlouhodobě jsem se ucházela o pozici datové analytičky v několika firmách, ale nikdy jsem se nedostala dál než do druhého kola výběrového řízení.

Začala jsem uvažovat, že s IT úplně seknu, ale pak mi známý (mimochodem backendový vývojář) poradil, abych to zkusila oklikou a začala v informačních technologiích jako testerka.

Nebylo nad čím váhat, šla jsem do toho.

Známý mi poradil, abych to zkusila oklikou a začala v IT jako testerka.

Každý lektor nabídl jiný úhel pohledu

Cíleně jsem hledala intenzivní vzdělávání týkající se testování a narazila na kurz Manual Tester od Coders Lab. Nejprve jsem si nedokázala představit, co obnáší, ale zaujal mě jak rozsah kurzu, tak možnost využít dotaci od MPSV na digitální vzdělávání.

Rozjezd se pro mě nesl v duchu mírného boje s odbornější angličtinou, ale to se nakonec povedlo překonat a celkově byl kurz super, stejně jako vyučující. Každý lektor nám nabídl trochu jiný úhel pohledu, takže z toho pro nás studenty vznikl krásný ucelený obrázek.

Důležité bylo, že nám lektoři předali hromadu poznatků přímo z praxe, o kterých bych se při samostudiu nejspíš nikdy nedozvěděla. Vyučující Pavel nám navíc dával i odkazy na podklady k dalšímu studiu, takže jsem se po kurzu mohla dál vzdělávat a pomohlo mi to i při pohovoru.

Zaujal mě jak rozsah kurzu, tak možnost využít dotaci od MPSV na digitální vzdělávání.

Klapnul hned druhý pohovor

Po absolvování kurzu nebylo na co čekat, znovu jsem začala rozesílat životopisy, tentokrát na pozice software testera.

A co se nestalo: hned druhý pohovor dopadl úspěšně. Vzali mě jako testerku do PVZP, kde jsem měla trochu chaotičtější začátek, ale postupně si všechno sedá.

Kurz od Coders Lab mi dal pevný základ, na kterém teď stavím, v práci se rozvíjím učením od seniornějších koleůgů. Mám velkou radost, že jsem IT dala druhou šanci a věřím, že se v něm budu dál zlepšovat.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.