« Seznam kurzů

Otázka za milion: nahradí AI manuální testery?

V rychle se měnícím světě testování softwaru vyvolává rozšíření umělé inteligence (AI) otázku, jestli tento fenomén nahradí manuální testery z „masa a kostí“. Mají se tedy testeři bát o práci, nebo mohou v klidu spát?
7.12.2023 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Kdo je manuální tester

Manuální tester je specialista na testování softwaru, který testy provádí ručně, tedy bez použití automatizovaných nástrojů. Jeho hlavním úkolem je odhalit, jestli má daný software jakékoliv chyby, které předtím neobjevili vývojáři. Stejně tak by měl prověřit, zda je software dostatečně kvalitní a uživatelsky přívětivý. Mezi úkoly manuálního testera patří například:

  • Příprava testování
  • Provádění testů
  • Identifikace chyb
  • Uživatelské testování
  • Ověřování, jestli je software připraven podle zadání
  • Průzkumné testy

Manuální testeři hrají důležitou roli hlavně v situacích, kdy je nezbytné použít lidskou intuici a kdy je nutné zapojit smysly. Takto posuzují například estetiku softwaru, jeho použitelnost a zároveň hodnotí uživatelský zážitek. Při práci také spolupracují s vývojovými týmy a dalšími specialisty.

Rostoucí popularita AI v rámci testování softwaru

Tak jako do jiných odvětví, i do manuálního testování promluvila umělá inteligence.

Jak se technologie AI vyvíjí a stává se dostupnější, její role v oblasti testování softwaru roste. Umělá inteligence testování především výrazně urychlí, což vývojáři moc rádi uvítají. Zvlášť ve chvílích, kdy se bude blížit deadline odevzdání projektu klientovi.

Tradiční testovací metody, které se spoléhaly hlavně na manuální kontrolu softwaru, začínají ustupovat automatizaci poháněné umělou inteligencí. Díky AI nyní můžeme provádět automatizované testy, které jsou přesnější a efektivnější při odhalování chyb.

Velkou výhodou nástrojů fungujících na principu umělé inteligence je také fakt, že testy analyzují a přizpůsobují v reálném čase. Pomocí algoritmů strojového učení lze navíc systémy trénovat tak, aby rozpoznaly nejen běžné chyby, ale i ty, které je těžké odhalit.

Využití umělé inteligence při testování přináší také ekonomické výhody a zvyšuje efektivitu, protože šetří čas a zdroje. Vzhledem k tomu, že lze testy provádět mnohem rychleji a efektivněji, zkracuje se doba uvedení na trh. Celkově se navíc snižují náklady spojené s ručním testováním.

​​

Budoucnost testerů v časech AI

Jak už je zřejmé z toho, co jsme popsali výše, umělá inteligence manuální testery nenahradí. Určitě ne v dohledné době. Testeři si ale musí osvojit nové znalosti. Které? Například ty, které uvádíme níže.

  • Pochopení AI: testeři potřebují získat obecné ponětí o tom, jak AI funguje. Toto porozumění je klíčem k jakékoliv interakci s umělou inteligencí. Přizpůsobení nástrojů a procesů: testeři musí být schopni přizpůsobit testovací nástroje a procesy používání umělé inteligence. Jde především o správu tréninkových dat a přizpůsobení testovací strategie.
  • Etika a dodržování předpisů: podstatná není jen odborná stránka. Manuální testeři by měli dodržovat etické zásady a požadavky související s ochranou soukromí. Testování založené na umělé inteligenci s sebou totiž přináší nové výzvy v oblasti soukromí a zabezpečení.
  • Analýza výsledků AI: Práce testerů v časech AI se hodně promění i proto, že budou zodpovědní za analýzu výsledků, které jim AI nabídne. V případě potřeby by měli zasáhnout a provést úpravy. Stanou se tak mimo jiné „kontrolory“ práce, kterou AI odvedla.

Závěrečné shrnutí

Umělá inteligence se už dnes stává běžnou součástí testování softwaru a pomáhá zkvalitňovat i zefektivňovat celý testovací proces. Budoucnost testování nicméně není o souboji mezi lidmi a umělou inteligencí. Naopak: klíčem k úspěchu bude propojení znalostí testerů s nástroji, které využívají AI.

1. Jaké jsou výhody automatizace testování pomocí AI?

Automatizace testování pomocí AI urychlí proces testování, zlepší přesnost a efektivitu detekce chyb a zároveň sníží náklady. Rutinní úkoly obstará umělá inteligence a testeři se mohou soustředit na složitější práci.

2. Jaké jsou výzvy používání umělé inteligence v rámci testování softwaru?

Použití umělé inteligence při testování softwaru vyžaduje řádné porozumění této technologii ze strany testerů. Existuje také riziko nadměrného spoléhání se na automatizaci.

3. Jaké jsou vyhlídky rozvoje testování softwaru v době rostoucí popularity AI?

Manuální testeři budou stále hrát důležitou roli v testování, ale začnou se více zaměřovat na tu část práce, se kterou si AI zatím neporadí – například uživatelské testování.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.