Proč se testerům vyplatí mít ISTQB certifikaci?

Bez znalostí a dovedností to v IT nejde. Ale pokud je navíc doložíš prestižním a mezinárodně uznávaným certifikátem, tvá hodnota na trhu práce výrazně vzroste. Proto řada testerů softwaru skládá tzv. ISTQB zkoušku, uznávanou zaměstnavateli po celém světě.
17.2.2024 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Noví účastníci našich IT kurzů se často ptají, jestli pro ně dává smysl o ISTQB certifikaci usilovat. Než budeme pokračovat k dalším podrobnostem, nejprve na úvod odpovíme: ano, rozhodně to smysl má, hned z několika důvodů.

Jak se navíc dozvíš dále v článku, na základní úroveň zkoušky ISTQB tě připraví náš kurz Manual Tester.

Co je ISTQB

Za záhadnou zkratkou ISTQB se skrývá název mezinárodní neziskové organizace International Software Testing and Quality Board, která vznikla už v roce 2002. Jejím cílem je dlouhodobě udržovat odborný standard testerů, a to právě pomocí mezinárodní ISTQB certifikace, kterou organizace uděluje na základě úspěšně vykonané zkoušky.

Certifikace potvrzuje, že její držitel má znalosti v odvětví testování softwaru, přičemž zkoušky se dělí na jednotlivé úrovně podle toho, jak je uchazeč zkušený nebo na co se v rámci testování specializuje.

Na světě existují i jiné certifikace pro testery, ale ISTQB je nejvíc rozšířená. A co je nejdůležitější, uznávají ji státy po celém světě, takže i když se přestěhuješ do zahraničí, můžeš se tam ISTQB certifikátem bez problému pochlubit na pracovním pohovoru.

Proč se testerům vyplatí ISTQB certifikaci mít

ISTQB certifikace rozhodně není povinná a neznamená to, že bez ní nemůžeš být tester. Jde ale o velký plusový bod pro každého, kdo chce rychle najít co nejlepší práci v oboru.

Pokud se vrhneš do světa testování, měl/a bys vědět, že ISTQB zkoušku se vyplatí složit mimo jiné z těchto důvodů:

  • Jako juniorní tester s certifikací výrazně zvýšíš své šance na pracovních pohovorech.
  • Budeš mít mezinárodní doklad o svých testerských znalostech.
  • Během procesu certifikování získáš další znalosti, které testeři bez ISTQB zkoušky nemají.
  • Složením zkoušky se automaticky zařadíš mezi celosvětovou komunitu profíků v odvětví.

Zkouška má 3 různé úrovně

Rozhodneš-li se o certifikaci usilovat, v rámci kurzu Manual Tester ti o ní řekneme všechny podrobnosti. Už teď je ale dobré vědět, že zkouška ISTQB není univerzální pro všechny, její konkrétní podoba záleží na úrovni znalostí a také na tvé specializaci v odvětví.

Schéma certifikace ISTQB je proto složené z 3 modulů (Agile, Core, Specialist) a z 3 úrovní znalostí (Foundation Level, Advanced Level, Expert Level).

Zajímají tě už nyní podrobnosti? Koukni na obrázku níže na podrobné schéma certifikace.

V Coders Lab tě na ISTQB certifikaci připravíme

Skvělá zpráva je, že nemusíš nic ohledně zkoušky řešit sám/sama. Jak už jsme naznačili výše, připravíme tě na ni v rámci našeho kurzu Manual Tester.

Konkrétně ti předáme všechny důležité znalosti a informace potřebné k absolvování základní úrovně ISTQB Foundation Level. Jeden blog kurzu je sestavený přímo podle osnov doporučení organizace ISTQB.

A jak potom sloužit samotnou zkoušku? Je součástí Extended plánu kurzu Manual Tester, většina studentů tak certifikát získá ještě předtím, než se s námi rozloučí. Je ji však možné absolvovat i samostatně později – pro úspěšné dokončení kurzu Manual Tester není nutné získat ISTQB certifikaci.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.