« Seznam kurzů

6 důvodů, proč umělá inteligence IT specialistům nesebere práci

„Má smysl absolvovat IT kurz, když světem hýbe umělá inteligence, která spoustu úkolů vyřeší za programátora nebo jiného IT specialistu?“ Tuto otázku dostáváme od našich nových studentů často. A odpověď zní: jasně, má to smysl! Níže v článku najdeš konkrétní důvody, proč svět ajťáky potřebuje i v dobách AI, dokonce víc než kdy předtím.
14.8.2024 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Jen IT specialista určí, jestli je výsledek správný

Možná už jsi viděl/a, případně na vlastní kůži vyzkoušel/a, že AI umí například vygenerovat kód, ze kterého vznikne program nebo jednoduchá počítačová hra. Stejně tak si dokáže poradit se základním tříděním dat v tabulkách a podobně. To všechno je pravda, ale… je tady jedno podstatné ale.

I když se umělá inteligence neustále zdokonaluje, na rozdíl od vzdělaného IT specialisty a odborníka ve svém odvětví nedokáže posoudit, jestli je výsledek takový, jaký má být.

Představ si například, že podnikatel u vývojářské firmy poptává komplexní web se spoustou funkcí a má přesnou představu, co by měl umět a jak by měl vypadat. Developer z vývojářské firmy si sice při práci pomůže umělou inteligencí, ale porozumění kódu, jeho ladění a dotahování veškerých detailů už je na něm. Právě on je ten, kdo musí dát na zakázku pomyslné razítko a společně s testerem softwaru před odevzdáním projektu zkontrolovat každý detail.

AI chybí kreativita

Ať už chceš být programátor nebo třeba datový analytik, neobejdeš se bez kreativity. Jasně, AI vygeneruje základní šablonu webové stránky nebo strukturu programu, ale na tobě jako specialistovi bude, aby ses na řešený problém podíval/a z nového pohledu a přišel/přišla s inovativním provedením. A to je ve většině případů něco, co AI nezvládne.

Funguje totiž na základě strojového učení a kreativita není něco, v čem by zrovna excelovala. Pro IT specialisty je tento fakt motivací, aby se postupně zdokonalovali a dávali do práce co nejvíc ze sebe.

Práce v IT vyžaduje Soft Skills

Jedna věc je práce s kódem nebo s daty, ale jiná – a minimálně stejně důležitá – je schopnost pracovat v týmu, umět naslouchat, dobře si plánovat čas nebo porozumět emocím kolegů. Vyjmenované dovednosti patří mezi tzv. Soft skills, o kterých jsme mimochodem podrobně psali v tomto článku.

Soft Skills jsou pro ajťáky stále důležitější, zvlášť u komplexnějších projektů, na kterých pracují velké týmy několik měsíců nebo let. Jak už možná tušíš, jde o něco, s čím si AI poradí jen těžko.

Umělá inteligence dokáže správně porozumět kontextu, ale spolupráce v týmu nebo porozumění emocím není její parketou. Proto personalisté při náborech často upřednostňují IT specialisty, kteří jsou na tom se Soft Skills velmi dobře.

Umělá inteligence často chybuje

Toto je jeden z největších důvodů, proč AI sice funguje jako výborný nástroj a pomocník pro IT specialisty, ale nenahradí je. Pravidelně totiž dělá chyby, které by mohly být kritické a které odhalí až odborník na danou problematiku.

Když si tedy opět pomůžeme příkladem programátora, tak ten musí jakýkoliv kód vygenerovaný pomocí AI vzít a řádek po řádku jej zkontrolovat a případně upravit. Věř, že málokdy se stane, že by programátor kód od umělé inteligence použil bez úprav.

Testování softwaru se stále neobejde bez člověka

Samostatnou kapitolou je testování softwaru ve spojení s AI. Jak můžeš zjistit například na našem kurzu Java Automation Tester, určeném pro pokročilejší testery, spoustu procesů lze v rámci testování automatizovat a zrychlit tak, aby se tester mohl věnovat důležitějším úkolům. S automatizací pak samozřejmě pomáhá také AI.

Jenže stejně jako u dalších specializací platí, že ani v rámci testování umělá inteligence nevyřeší vše, opět je potřeba zásah specialisty na testování, aby ručně odhalil některé chyby v softwaru, na které AI nepřijde – pěkným příkladem je uživatelské testování, s nímž si zatím neví moc rady.

Správná interpretace a prezentování dat

Umělá inteligence už do určité míry při každodenní práci pomáhá také datovým analytikům a datovým vědcům, například s tříděním a zpracováním dat. Jenže na některé jejich činnosti zatím nestačí, především na interpretaci a následnou prezentaci dat.

Ano, se základní interpretací si AI poradí, ale datoví analytici data většinou potřebují posoudit v kontextu konkrétní firmy nebo aktuálního tržního prostředí. Co se týče prezentace výsledků datové analýzy, tam jde o čistě lidskou disciplínu. Datový analytik předstupuje před kolegy či klienty a během prezentace zjištění a doporučení se je snaží nejen informovat, ale také přesvědčit.

Vydej se za změnou kariéry a pošli ještě dnes přihlášku do IT kurzu

Už tě nebaví současná práce, nebo prostě jen cítíš, že přišel čas na změnu?

Udělej první důležitý krok ještě dnes a přihlas se do jednoho z našich IT kurzů. Po celou dobu se budeš věnovat jedné konkrétní specializaci a po dokončení kurzu můžeš rovnou začít posílat životopisy. Pomůžeme ti také s tvorbou životopisu, přípravou na pohovory a dalšími praktickými záležitostmi.

Pokud máš jakékoliv otázky, napiš nám na e-mail ahoj@coderslab.cz. Nebo si rovnou přečti příběhy našich studentů.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.