Jak dlouho trvá naučit se programovat?

Zajímá tě, kolik času budeš muset strávit učením programování, abys mohl/a začít pracovat v oboru jako junior? Chceš vědět, jak učení programování skutečně vypadá? Vše se dozvíš v tomto článku.
22.4.2023 | 6 minuty k přečtení | Sdílej na:

Proč se učit programovat?

IT je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví na světě. Každým rokem vznikají nová místa pro odborníky v oboru. Poptávka po vývojářích je mnohem vyšší než nabídka. V důsledku toho chybí miliony IT odborníků po celém světě. Odvětví láká nové zájemce především vysokými výdělky a vyhlídkou rychlého postupu.

Z amatéra na juniorního programátora!

Pokud jsi s programováním nikdy nepřišel/a do styku, budeš se ze začátku muset obrnit trpělivostí, protože tě pravděpodobně čeká 300–400 hodin učení základů programování. Je důležité, abys v této fázi neztratil/a motivaci a zamyslel/a se nad důvody, proč jsi se rozhodl/a programování vůbec učit.

Jak dlouho ti bude trvat naučit se základy? Pokud se budeš učit hodinu denně, strávíš touto činností přibližně rok. Pokud chceš vše urychlit a studiu věnovat osm hodin denně, dosáhneš stejného efektu za 3 měsíce. V této fázi budeš psát první jednoduché programy a aplikace. Uvidíš výrazný pokrok, ale také si uvědomíš, kolik se toho ještě musíš naučit. Poté už budeš základy ovládat natolik, že získáš první zaměstnání jako juniorní vývojář.

Tvůj start v oboru IT

To je však teprve začátek, čeká tě ještě spousta učení. V této fázi bys měl/a pracovat především na vlastních projektech. Personalisté hledají programátory, kteří mají nadšení a mohou se pochlubit konkrétními úspěchy. Bude dobré, když si vytvoříš vlastní webové stránky, pomůžeš svým přátelům optimalizovat jejich internetový obchod, zapojíš se do života programátorské komunity apod. Účastí na takových projektech se budeš učit tím nejlepším možným způsobem – praxí. A právě takové juniory firmy ochotně zaměstnávají. I když na začátku nemáš některé důležité dovednosti, firma tě zaškolí a za tvou práci ti zaplatí slušné peníze, pokud prokážeš, že se chceš učit a posouvat dál!

Personalisté hodnotí, jaký je tvůj ‚skill and will‘. ‚Skills‘, nebo znalosti a zkušenosti, jsou to, co již umíš a jak jsi zkušený. Mít tzv. ‚will‘ znamená, do jaké míry jsi motivovaný/á dosáhnout svých osobních, projektových nebo firemních cílů. Firmy vědí, že ‚skills‘ se dají získat časem. Ale najít k sobě do týmu dostatečně motivovaného developera, který má ten správný ‚will‘, představuje velkou hodnotu do budoucna. A víš, co je ještě lepší? Většina firem udělá doslova cokoliv pro to, aby ses posouval/a co nejrychleji a měl/a pro tým vyšší hodnotu. Není to skvělé?

Jako junior budeš samostatně pracovat na jednoduchých úkolech pod dohledem zkušených kolegů, kteří tě budou učit novým věcem a předávat ti stále pokročilejší problémy k řešení. Ukážou ti, jak můžeš vylepšit svůj kód a vezmou tě na různé IT konference. Díky tomu všemu se budeš neustále rozvíjet a získávat nové dovednosti. To je další fáze tvého procesu učení – praxe, praxe a ještě jednou praxe. Jako juniorní programátor budeš pracovat přibližně 1–2 roky.

Osobní projekty, průběžné rozšiřování obzorů, komunita …

Při zpětném pohledu po několika letech uvidíš, jak moc se developerské prostředí kolem tebe změnilo. Technologie, které byly na začátku tvého procesu učení nové, mohou být již zastaralé. Proto je velmi důležité, abys v každé fázi své kariéry rozšiřoval/a své znalosti. Práce na vlastních projektech, které tě budou bavit, je skvělá pro tvůj další rozvoj. Budeš sám/a zkoumat, jak dělat věci lépe, chytřeji a rychleji, jak napsat stejný kus kódu mnohem efektivněji. Možná budeš aktivním členem vývojářských komunit, např. programátorských fór, nebo budeš přispívat svým kódem do oblíbeného open source projektu. Práce programátora je neustálý proces učení. Medior developeři jsou v současné době nejžádanější skupinou v oboru IT – podle portálu No Fluff Jobs tvoří 53,7 % všech IT odborníků, které náboráři hledají.

Kariéra v IT: Senior Developer

Říká se, že stát se odborníkem v konkrétní oblasti zabere 10 000 hodin, což odpovídá zhruba 6 rokům práce. To je přibližně doba, za kterou o sobě můžeš říci, že jsi senior. Může se to zdát dlouho, ale tato doba uteče jako voda a ty dosáhneš úrovně, která bude již trvalá. Je to investice, která se rozhodně vyplatí – investice do vlastního vzdělání.

Co tě čeká dál? Po povýšení z vývojáře mediora se staneš seniorním vývojářem, možná dokonce vedoucím týmu. Budeš mít možnost podělit se o své znalosti, např. v kurzech programování. Nyní to budeš ty, kdo bude učit služebně mladší programátory.

Vzdělávání v IT nikdy nekončí

IT je odvětví, které se rok od roku výrazně mění. Abys udržel/a krok s novinkami, musíš se neustále rozvíjet a zlepšovat své dovednosti. Práce v IT je práce pro někoho, kdo si rád rozšiřuje své znalosti a učí se novým věcem. Vstup do světa IT znamená celoživotní vzdělávání. IT je poměrně dynamické odvětví, ve kterém si musíš neustále doplňovat znalosti, abys udržel/a krok s novými technologiemi a programovacími jazyky. Změny na trhu práce, automatizace a rozvoj umělé inteligence však vyžadují velkou přizpůsobivost od zaměstnanců většiny odvětví. Vyplatí se na to být připraven/a, například rozvojem technologických dovedností.

Rozhodně tě nechceme vystrašit. Pokud mluvíme o vzdělávání, nepředstavuj si, že budeš sedět v knihovně a studovat stohy knih. Hodně zkušeností ti dá prostá účast na projektech, zkušenost s tím, jak kolegové řeší zadání a jaké technologie používají. Zpočátku budeš trávit více času dohledáváním informací na webu, ale postupně už budeš vědět, kam přesně sáhnout, naučíš se orientovat se v referenčních příručkách a manuálech. Rozhodně nejde o raketovou vědu. ;-)

Jsi připraven/a začít své dobrodružství v programování?

Podívej se, jaké kurzy programování jsme pro tebe připravili.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.