« Seznam kurzů

Mohu se naučit programovat úplně od nuly?

Stejně jako cizí jazyky je i programování může být pro každého! Co s tím mají společného cizí jazyky? Jaké vlastnosti mohou naznačovat, že studium programování bude právě pro tebe skvělou volbou?
12.4.2023 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Programování jako cizí jazyk?

Programování je dovednost jako každá jiná a můžeš se ji naučit opravdu od základů. Tento proces učení se často přirovnává ke studiu cizích jazyků. Proč?

  • Cizí jazyk se učíš proto, abys mohl/a komunikovat s někým z jiné země. Analogicky se programovací jazyky používají ke komunikaci s počítačem. Programování je totiž psaní instrukcí, které za nás má počítač udělat.
  • Učení nového jazyka začínáš základními frázemi a užitečnými slovíčky. S učením programování je to podobné. Na začátku se musíme naučit základní fráze (příkazy). Díky nim můžeme zapsat jednoduché příkazy, které má počítač vykonat.
  • Dalším krokem při učení se cizímu jazyku je gramatika. Učíme se principy stavby vět a výroků. Při programování si musíme osvojit také zásady psaní kódu a syntaxi. Takto umíme kombinovat základní příkazy a vytvořit jednoduchý program nebo aplikaci.
  • Další fází je učení se zkušenostmi. Při čtení textu vybíráme známá slova a snažíme se pochopit význam celé výpovědi. Totéž platí i pro programování. Analyzujeme kód napsaný zkušenými programátory a snažíme se pochopit, jak program funguje. Učíme se na příkladech.
  • Procvičování! To je ta nejdůležitější část, chceme-li plynně komunikovat v cizím jazyce. S programováním je to stejné. Učíme se praxí, začínáme psát pokročilejší kód a vytvářet aplikace.
  • Další jazyk je jednodušší. Učíš-li se např. italsky a zároveň již mluvíš francouzsky, může ti přijít nový jazyk o něco jednodušší, protože řada slov se užívá v různých jazycích s drobnými změnami. Stejně je to s programovacími jazyky. U třetího jazyka zjistíš, že se liší ve způsobu zápisu, ale základní principy jsou velmi podobné.

Jak dlouho trvá naučit se programovat?

Naučit se programovat trvá celý život. Odvětví IT se velmi dynamicky mění, takže je třeba být připraven na neustálé vzdělávání. Říká se, že stát se odborníkem v konkrétní oblasti zabere 10 000 hodin, což odpovídá zhruba 5 – 6 rokům práce. To je přibližně doba, za kterou o sobě můžeš říci, že jsi senior. Může se to zdát dlouho, ale tato doba uteče jako voda a ty dosáhneš úrovně, jež bude trvalá. Je to investice, která se rozhodně vyplatí – investice do vlastního vzdělání.

Pokud začínáš od nuly, strávíš nejprve asi 300–400 hodin studiem základů programování.

Jak dlouho to bude trvat? V případě, že budeš studovat hodinu denně, strávíš tím asi rok. Pokud však chceš vše urychlit a studiu věnovat osm hodin denně, dosáhneš stejného efektu za 6–7 týdnů. V této fázi budeš psát první jednoduché programy a aplikace. Uvidíš výrazný pokrok, ale také si uvědomíš, kolik se toho ještě musíš naučit. Poté už budeš základy ovládat natolik, že získáš první zaměstnání jako juniorní vývojář.

Je těžké naučit se programovat?

Vše záleží na tobě a tvém přístupu. Mnohem snazší pro tebe bude začít se učit a uspět v něm, pokud:

  • Máš ke studiu programování pozitivní vztah a chceš se učit nové věci. S přístupem ‚Ano, zvládnu to!‘ je učení mnohem efektivnější.
  • Jsi zvědavý/á, jak věci fungují. Chceš umět vytvářet vlastní webové stránky? Možná je tvým snem pracovat ve společnosti Google nebo chceš konstruovat roboty? Tvoje zájmy jsou velmi důležité. Programování nemůže být jen tvoje práce. Musí to být něco, co tě zajímá a baví.
  • Jsi odhodlaný/á. Během učení zažiješ chvíle pochybností. To se stává každému. Ale pokud je motivace silná, důvody, proč jsi se vůbec začal/a učit, ti pomohou překonat každou krizi.
  • Víš, že nejlépe se učíš z vlastních chyb. Než dokončíš svůj první projekt, nevyhneš se mnoha změnám. Nejvíce se naučíš právě tím, že budeš svůj kód kontrolovat, hledat a opravovat chyby.
  • Pokud jsou tyto vlastnosti tvojí přirozenou součástí, může pro tebe být studium programování skvělou volbou. Chceš to zkusit? Podívej se, co dělá tester softwaru, nebo si vyber kurz programování z nabídky Coders Lab.

Podívej se také, který programovací je pro tebe nejvhodnější.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.