Mobilní aplikace, e-shop a 3 další tipy, co naprogramovat v Javě

Když ji umíš, naprogramuješ téměř cokoliv. Java je jedním z nejvíc univerzálních programovacích jazyků a ve firmách ti otevře bránu ke skvělým příležitostem. Přečti si, co konkrétně v ní můžeš vytvořit.
9.4.2024 | 2 minuty k přečtení | Sdílej na:

O důvodech, proč má smysl se Javu naučit, jsme podrobně psali v tomto článku. Naše studenty ale samozřejmě primárně zajímá její reálné využití, a tak níže najdeš několik příkladů z praxe.

Platební brána i další části e-shopu

Víš, že některé e-shopy jsou buď kompletně, nebo částečně postavené na Javě?

Často díky ní v internetových obchodech fungují věci, které na první pohled nevidíš, například proces platby. S využitím Javy se do e-shopu implementuje platební brána a zákazníci pak mohou nakupovat na pár kliknutí.

To samozřejmě není všechno. Třeba pomocí Spring Frameworku snadno vytvořiš robustní backendovou logiku e-shopu, která zpracovává žádosti od klientů, komunikuje s databází a poskytuje datové rozhraní pro frontendovou část. Java umí obstarat i zabezpečení internetového obchodu nebo provádět databázové operace.

Pokud je ti sympatické prostředí e-commerce, se znalostí Javy se v něm máš šanci prosadit.

Mobilní aplikace všeho druhu

Java je doslova rájem pro tvorbu mobilních aplikací, bez přehánění. Proto je také o programátory se znalostí Javy takový zájem. Ať jsme konkrétní, v tomto jazyce lze vytvořit třeba:

  • prodejní aplikace
  • kalkulačky
  • editor fotek
  • aplikace s jízdními řády
  • internetové bankovnictví
  • investiční aplikace
  • aplikace pro nákup letenek

Vybrali jsme jen pár příkladů, v Javě naprogramuješ prakticky jakoukoliv mobilní aplikaci.

Podnikové systémy

Kromě toho, že si firmy v Javě nechávají navrhovat mobilní aplikace pro své zákazníky, využívají tento programovací jazyk i k vývoji interních podnikových systémů. Ty jsou mnohdy klíčové pro fungování celého byznysu, a tak se společnosti nebojí programátory podnikových softwarů štědře odměnit.

V Javě lze naprogramovat například kompletní ERP systém, uživatelsky přívětivý systém pro správu zákazníků nebo různé finanční programy.

Jednoduché hry

Možná jsi v minulosti na základní či střední škole hrál/a online hry typu Snake. Víš, že velká spousta z nich byla naprogramována v Javě? To samé platí i pro řadu dnešních her, především těch jednodušších.

Protože je Java open-source jazyk, můžeš při tvorbě her částečně použít i řešení, které už navrhl někdo před tebou. Hry jsou navíc zábavný způsob, jak se Javu učit a zdokonalovat se v ní.

Chatbot s umělou inteligencí

S nástupem trendu umělé inteligence vznikají propracované chatboty, které se zákazníky komunikují na vysoké úrovni a dokážou vyřešit i zapeklité problémy.

Možná tě to překvapí, ale také chatbot využívající AI jde naprogramovat pomocí Javy. Což platí i pro další software využívající umělou inteligenci. Nemusíš se tedy obávat, že by ti ujížděl vlak – velkou předností Javy je, že do ní lze implementovat i nejnovější technologie (včetně AI).

Nauč se Javu v našem kurzu Java Developer

Zaujalo tě, co všechno jde pomocí Javy naprogramovat?

Tak pošli přihlášku do našeho kurzu Java Developer. Po jeho absolvování se můžeš začít ucházet o práci juniorního programátora v Javě.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.