« Seznam kurzů

Programování pro začátečníky: co udělat jako první a který jazyk si vybrat?

Kdo zvažuje kariéru v IT, alespoň na chvíli přemýšlí také o programování. Myslíš, že by ti pozice programátora mohla sednout, ale nemáš tušení, jak se jím stát a kde začít? Tím pádem je tento článek přesně pro tebe. Zjisti, podle čeho vybírat programovací jazyk nebo kolik si v této profesi na začátku vyděláš.
20.7.2024 | 5 minuty k přečtení | Sdílej na:

Co je programování?

Stojíš-li na úplném začátku, možná tě napadá zásadní otázka: „Co to vlastně znamená programování?“

Nechceme tě hned na úvod zatěžovat odbornými definicemi, a tak si programování představ jako situaci, kdy programátor pomocí kódu počítači píše/zadává sérii instrukcí. Podle toho se pak počítač (nebo jiné zařízení) chová, respektive programátorovi vrací požadovaný výstup, který může mít podobu jednoduchého softwaru nebo třeba počítačové hry.

Programování zahrnuje psaní, testování, ladění i údržbu kódu a využívají se k němu programovací jazyky, díky nimž člověk s počítačem komunikuje.

Alfou a omegou programování jsou tzv. algoritmy. Představ si je jako návod, který krok za krokem určuje, jak řešit konkrétní problém.

Základy programování se nejlépe naučíš v IT kurzu

Na začátku je normální cítit se zmateně, protože informací o programování najdeš na internetu mraky a bez zkušeností v IT bývá složité zjistit, kterým přikládat větší váhu.

Základy programování můžeš částečně pochytit například z odborných knih, videí nebo různých tutoriálů, ale tento způsob vzdělávání bývá zdlouhavý a často neúspěšný. V případě samostudia nad tebou totiž nedrží „ochrannou ruku“ nikdo, kdo by tě upozornil na začátečnické chyby a poradil ti, když si nebudeš vědět rady.

Pokud tedy nemíříš cestou vysokoškolského IT studia (což rozhodně není nutné), doporučujeme vsadit na IT kurz, a to i v případě, že zatím s programováním nemáš žádné zkušenosti.

V IT kurzech od Coders Lab tě provedeme vším od úplných základů, jejich součástí je i tzv. Prework, který tě připraví na hlavní části kurzu. Pro nováčky v IT se hodí například kurz Java Developer nebo JavaScript Frontend Developer. Když si nebudeš vědět rady, klidně ti s výběrem poradíme.

TIP: Udělej si náš talentový test a zjisti, jaká kariéra v IT je pro tebe nejvhodnější. Vyplnění testu ti zabere přibližně 4-6 minut.

Jaké dovednosti by měl mít programátor

Příběhy našich absolventů dokazují, že IT je prakticky pro každého. Vstup do světa programování ti každopádně usnadní některé schopnosti a dovednosti. A nejde jen o ty ryze programátorské, řadu z nich máš možná už nyní. Bude se ti hodit například:

  • Logické myšlení – dnes už spoustu práce usnadňují nástroje umělé inteligence, ale úspěch nadále stojí na logickém myšlení programátora. Dobrá zpráva je, že i tato dovednost se dá postupně zdokonalovat.

  • Trpělivost – je důležitá především v začátcích, kdy vše nemusí jít napoprvé hladce. Když však zůstaneš trpělivý/trpělivá, příště už stejný problém zvládneš lusknutím prstu.

  • Schopnost učit se novým věcem – zvlášť v této době umělé inteligence musí programátoři sledovat a učit se nové postupy nebo pracovat s novými technologiemi.

  • Alespoň základní znalost angličtiny – už během studia programování se setkáš se spoustou anglických pojmů a příkazů, takže znalost angličtiny ti studium významně usnadní.

Programovací jazyk pro začátečníky: který si vybrat?

Výběr programovacího jazyka bude nyní na začátku jedním z tvých nejdůležitějších rozhodnutí. Ať už nakonec zvolíš kterýkoliv, doporučujeme věnovat se jen jednomu jazyku a netříštit pozornost, protože firmy na trhu práce kladou důraz na kvalitu před kvantitou.

Mezi nejoblíbenější programovací jazyky současnosti patří JavaScript, Python, HTML a CSS, C# nebo Java. Podle čeho pro sebe vybrat ten pravý? Určitě zohledni tato kritéria:

  • Co chceš programovat
  • Náročnost programovacího jazyka
  • Kde a jak se dá programovací jazyk naučit
  • Jak je to s komunitou a podporou (některé programovací jazyky jsou i v Česku proslulé výbornou
  • komunitou programátorů, například Python)

Ať si uděláš základní přehled, níže krátce popisujeme, k čemu a pro koho jsou vhodné oblíbené programovací jazyky pro začátečníky.

Javascript: Je ideální k programování webových aplikací i her a bude se ti líbit, pokud rád/a rychle vidíš výsledky své práce. K jeho velkým výhodám patří jednoduchost pro začátečníky a také fakt, že je u firem žádaný.

Java: Obchodní logika, firemní procesy nebo propojení systémů používaných ve firmách, ale i tvorba aplikací – na to všechno je skvělý programovací jazyk Java. Kromě jednoduchosti tě zaujme i svou univerzálností.

Python: S univerzálností je na tom podobně skvěle jako Java, protože jej kromě programování využiješ i v rámci datové analýzy a dalších oblastech napříč IT i dalšími oblastmi.

Více si přečti v tomto článku o výběru programovacího jazyka.

Kolik si jako začínající programátor vyděláš?

Programátoři i další specialisté si vydělají víc než lidé v jiných „digitálních“ profesích, na začátku kariéry ale počítej, že odměna nepůjde do statisíců, k vysněným penězům je potřeba se postupně propracovat.

Každopádně i juniorští programátoři mají slušné výdělky. Statistiky společnosti StartupJobs z konce roku 2023 prozrazují, že začínající developer si přijde průměrně na 45 345 Kč měsíčně, medioři mají dokonce kolem 72 000 Kč.

Nejlepší ale je, když do IT nepřecházíš primárně kvůli penězům, ale hlavně proto, že tě baví. Pak máš mnohem větší šance, že v oboru najdeš zalíbení a zůstaneš u něj dlouhá léta.

Přihlas se na kurz programování od Coders Lab

I ty můžeš ještě dnes udělat první krok ke kariéře programátora. Nezáleží, kolik máš zkušeností. Vyber si jeden z našich aktuálně vypsaných kurzů, se zbytkem ti pomůžeme.

Na všechny kurzy můžeš využít dotaci až 50 000 Kč od MPSV. V případě jakýchkoliv dotazů nám kdykoliv napiš na e-mail ahoj@coderslab.cz, co nejdřív ti odpovíme.

Těšíme se, až ti otevřeme dveře do světa IT!

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.