« Seznam kurzů

Kolik peněz berou IT specialisté v roce 2024?

IT specialisté jsou na trhu práce dlouhodobě cenným zbožím, nejinak tomu je na začátku roku 2024. Jak si vedou v porovnání s obchodníky, administrativním pracovníky nebo marketingovými specialisty?
1.1.2024 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

IT specialisté dlouhodobě patří mezi nejcennější zboží na trhu práce, nejinak tomu je na začátku roku 2024. Vývojáři, datoví analytici i další „ajťáci“ mají nadále výrazně vyšší mzdy než lidé pracující v administrativě, marketingu nebo nebo obchodě. Například mediorní vývojář si průměrně vydělá přes 70 tisíc Kč měsíčně.

Společnost StartupJobs dělá každý rok průzkum mezi stovkami uchazečů o práci. Otázky na finanční ohodnocení pokládá nejen IT specialistům, ale i dalším „digitálním profesím“ (např. marketing nebo administrativa). Letos oslovila 1462 respondentů, což je slušný vzorek na vytvoření si uceleného obrázku o současných finančních podmínkách v IT.

Po lidech s digitálními dovednostmi je a bude poptávka

Než se ale dostaneme k penězům, je potřeba aktuální situaci na pracovním trhu zasadit do kontextu.

Přestože uplynulému roku dominovaly debaty o umělé inteligenci a spekulovalo se, které profese AI nahradí či nenehradí, skutečnost je taková, že je a nadále bude nedostatek lidí s tzv. digitálními dovednostmi. Potvrzují to mimo jiné data, která zazněla v listopadu 2023 na festivalu Týden pro digitální Česko.

Do roku 2030 zanikne v České Republice zhruba 330.000 pracovních míst. Zároveň vznikne přes 500.000 nových, které budou vyžadovat digitální dovednosti.

Podle studie Budoucnost českého pracovního trhu od Boston Consulting Group sice v Česku do roku 2030 zanikne 330 tisíc pracovních míst, ale přes 500 tisíc nových vznikne. Tím pádem výrazně naroste počet neobsazených pozic. A co je nejdůležitější: více než 90 % profesí bude vyžadovat digitální dovednosti.

Když si k tomu přičteš fakt, že česká populace stárne a pracujících bude rychle ubývat, vyjde ti, že i v roce 2024 a následujících letech dává smysl pracovat IT, a to nejen z hlediska výše mezd.

V roce 2023 si polepšili vývojáři i nevývojáři

Teď už ale zpátky ke mzdám IT specialistů. Společnost StartupJobs výsledky svého průzkumu zveřejnila na závěr roku 2023, takže je lze brát jako relevantní i pro úvod roku 2023.

Co se týče vývojářů, oproti předešlému roku brali více peněz junioři, medioři i senioři. Zatímco začínající developer si vydělal průměrně 45 345 Kč, medior si přišel na 72 390 Kč a senior na 128 840 Kč.

Rostly také příjmy nevývojářů, a to konkrétně u juniorů (49 150 Kč) a mediorů (63 593 Kč). Mírně si pohoršili pouze senioři (108 484 Kč, zhruba o 6 tisíc méně než v roce 2022), což je však v kontextu jejich mezd zanedbatelný rozdíl.

Co se týče analytiků, těm chodila na účet podobná výplata jako o rok dříve (65 255 Kč).

IT specialisté jsou stále na špici

Jak tedy můžeš vidět, naprostá většina IT specialistů si v poslední době finančně polepšila, a to bez ohledu na zkušenosti. Jejich pěkné mzdy vyniknou ještě víc, když je srovnáš s výdělky jiných profesí.

Tak například výplata juniora v administrativě činila průměrně 35 628 Kč, což je o 10 tisíc méně, než kolik měl juniorní developer, a dokonce o 14 tisíc méně než v případě juniorního nevývojáře. Na peníze IT specialistů nedosáhli ani marketingoví specialisté (68 389 Kč v u seniorů) a obchodníci (70 227 Kč u seniorů).

Jestli hledáš změnu kariéry a chceš se pohybovat v digitálním odvětví, z finančního hlediska je IT nadále nejlepší volbou.

Poptávka převyšuje nabídku

Na závěr se hodí připomenout, že v Česku je IT specialistů nadále nedostatek. Počet nabízených pracovních míst v IT výrazně převyšuje počet uchazečů o práci. Firmy se zkrátka musí stále hodně snažit, aby přilákaly kvalitní ajťáky.

Chceš udělat velký kariérní obrat a začít pracovat v IT? Udělej první krok a přihlas se do některého z našich IT kurzů. Připraví tě na práci juniorního developera, datového analytika nebo třeba testera.

Na kurzy od Coders Lab navíc můžeš získat dotaci až 50 tisíc Kč.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.