« Seznam kurzů

V čem je IT kurz lepší než vysoká škola programování?

Potřebuji mít na programování vysokou školu?“ Toto je jedna z nejčastějších otázek nováčků v IT. Na následujících řádcích ti ukážeme, že se i bez výšky můžeš stát kvalitním programátorem.
21.5.2024 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Co se dozvíš v článku

  • Kurz programování zvládneš za několik týdnů až měsíců
  • Dálkové studium programování? Jde to i s kurzem
  • Vysoká škola programování tě vyjde dráž než kurz
  • Zaměříš se na to, co opravdu potřebuješ
  • V IT kurzu máš neustále po ruce lektora
  • Vydej se na dráhu programátora ještě dnes

Pokud IT student roky navštěvuje vysokou školu, má to rozhodně své výhody – programování i dalším disciplínám se věnuje několik let a postupně zjišťuje, na co konkrétně se v budoucnu zaměří. Jenže ne vždy a ne pro každého je výška ideální cestou, často dává větší smysl IT kurzy.

Kurz programování zvládneš za několik týdnů až měsíců

Jednou z největších předností IT kurzů programování oproti vysoké škole je jejich nízká časová náročnost. Zatímco studium VŠ ti zabere řadu let, kurz zvládneš absolvovat v rozmezí několika týdnů nebo měsíců. Což je skvělá zpráva pro každého, kdo už pracuje, chce změnit obor a nemá prostor studovat výšku.

Je logické, že během studia vysoké školy posbíráš víc znalostí. Když si však zvolíš kvalitní IT kurz, za krátkou dobu tě připraví na práci juniorního programátora a zanedlouho už budeš své nabyté dovednosti rozvíjet v praxi.

Dálkové studium programování? Jde to i s kurzem

Jestli preferuješ dálkové vzdělávání a nechceš se studia účastnit osobně (třeba ze zmíněných časových důvodů), neznamená to, že se musíš za každou cenu přihlásit na vysokou školu s distanční výukou. Také IT kurzy programování lze studovat dálkově, včetně těch, které nabízíme v Coders Lab.

S lektorem i ostatními studenty budeš neustále v kontaktu online a nemusíš tak neustále jezdit přes celou republiku vlakem nebo se stresovat, jak skloubit práci se studiem kurzu programování. Při troše úsilí zvládneš obojí najednou.

Vysoká škola programování tě vyjde dráž

„Vždyť vysokou školu mi platí stát, kurz programování si musím zaplatit sám/sama,“ napadá tě možná.

Je pravda, že když se na státní „IT výšku“ dostaneš hned po maturitě, za samotné studium nebudeš muset platit. Jestli se ale vydáš cestou prezenční formy vzdělávání, vyjde tě vysoká škola ve výsledku dráž. Po dobu studia totiž musíš platit výdaje za bydlení, dopravu a další položky, které s životem vysokoškoláka nevyhnutelně souvisí.

Na IT kurz programování navíc můžeš dostat dotaci od MPSV až 50 tisíc Kč. Pakliže ji získáš, bude tě studium ve výsledku stát jen minimum.

Zaměříš se na to, co opravdu potřebuješ

Výška pro tebe nemusí být ideální volbou, pokud se chceš od začátku do konce věnovat jednomu zaměření (například se plánuješ stát Frontend Developerem). První semestry totiž často bývají věnované obecnějším tématům a podrobné teorii.

Oproti tomu v kvalitním kurzu programování se po nastudování teoretických základů okamžitě pustíš do praktických úkolů a brzy začneš pracovat i na vlastním projektu. A co je nejdůležitější: konkrétně v kurzech programování od Coders Lab se budeš od začátku do konce věnovat jen a pouze svému zaměření. Díky tomu z tebe uděláme juniorního IT specialistu v daném odvětví.

V kurzu máš neustále po ruce lektora

Jednou z největších slabin vysokoškolského studia programování je fakt, že jde z velké části o samostudium. Profesoři na přednáškách a cvičeních sice spoustu věcí názorně ukážou, ale hromadu problematiky si student musí projít sám, často bez pomoci učitele – ti se totiž nestíhají věnovat všem studentům najednou.

V našich kurzech programování naopak budeš v neustálém kontaktu s odborníkem, který ti v případě potíží poskytne konkrétní rady a bude ti k ruce i v době mimo výuku (například mu můžeš kdykoliv napsat e-mail s dotazem a odpoví ti).

O výhodách IT kurzů vedených odborníky z praxe jsme podrobně psali zde.

Vydej se na dráhu programátora ještě dnes

Chceš se stát programátorem, ale zjišťuješ, že vysoká škola pro tebe není ideální cesta?

Vyber si ještě dnes jeden z našich IT kurzů a udělej první důležitý krok ke kariérní změně. Po absolvování kurzu si rovnou můžeš hledat práci v IT (například na pozici juniorního programátora).

Nezáleží, jestli jsi teď ukončil/a střední školu, nebo zda už nějakou dobu pracuješ a chceš zkusit něco nového.

Pro více informací nám kdykoliv napiš na e-mail ahoj@coderslab.cz. A nezapomeň, že od MPSV na naše kurzy získáš dotaci až 50 tisíc Kč.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.