« Seznam kurzů

Nejoblíbenější programovací jazyky

Vzhledem k technologickému pokroku se trendy v programování velmi dynamicky mění, i díky tomu jsou programátoři nuceni neustále zdokonalovat své znalosti a dovednosti. Pojďme se podívat, jaké jazyky aktuálně dominují technologickému sektoru.
2.3.2023 | 2 minuty k přečtení | Sdílej na:

S jakým jazykem začít?

Poptávka po odbornících v oboru IT je již několik let trvale vysoká a vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude pokračovat i v příštím desetiletí. Programátoři si tuto profesní dráhu vybírají mj. kvůli vysokým výdělkům v oboru, flexibilní pracovní době a také uspokojení, které jim přináší každý dokončený projekt.

Které technologie byly v loňském roce nejoblíbenější a které stojí za pozornost nyní s ohledem na budoucnost IT? Na to se zaměříme v tomto článku.

Pokud chceš začít své dobrodružství v softwarovém prostředí, přecházíš z jiného oboru, nebo děláš první kroky v IT, měl/a bys mít základní přehled o požadovaných programovacích jazycích budoucích zaměstnavatelů. Je praktické začít s jazykem, který je dnes populární a pravděpodobně bude populární i v blízké budoucnosti.

Nejpoužívanější jazyky podle StackOverflow.com

Průzkum Developer Survey Results 2021 portálu Stack Overflow, kterého se zúčastnilo 80 tisíc programátorů, ukázal, že v loňském roce při své práci velmi často používali JavaScript (65 % respondentů). Druhé místo obsadilo HTML a CSS (56 % respondentů) a na třetím místě se umístil Python s výsledkem 48 %. Na dalších pozicích následovaly jazyky Java (35 %) a C# (28 %). JavaScript se drží na špičce již devátý rok. V IT jsou stále vysoce ceněny také jazyky PHP (22 %) a C++ (24 %).

Oblíbenost jazyků podle Red Monk

Podobné výsledky ukázal i průzkum společnosti RedMonk ve svém žebříčku oblíbenosti programovacích jazyků, kde rovněž šest z výše uvedených technologií zaujímá přední pozice. RedMonk je společnost, která porovnává data získaná z platformy GitHub a z portálu Stack Overflow.

Index jazyků PIPL podle GitHub.com

Aktuální údaje o oblíbenosti programovacích jazyků poskytuje také index jazyků PYPL. Informace na něm jsou shromažďovány na základě četnosti vyhledávání výukových programů jednotlivých programovacích jazyků ve vyhledávači Google. V tomto žebříčku vede Python s výsledkem (28 %), následuje Java (17 %), dále JavaScript (10 %), C# (7 %) a PHP s výsledkem 5 %.

Nejžádanější jazyky v roce 2023

V letošním roce i v blízké budoucnosti budou nejžádanějšími programovacími jazyky i nadále Java a JavaScript. Python je technologie, kterou je nejen snadné se naučit, a kterou programátoři také stále častěji využívají. Ve školách, jako je Coders Lab, je možné si programovací jazyky osvojit jak teoreticky, tak prakticky. Tento typ kurzů je velmi dobrým prvním krokem pro začínající programátory.

Podívej se na nabídku kurzů v Coders Lab.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.