« Seznam kurzů

6 tipů, jak získat práci datového analytika

Chystáš se hledat práci na pozici datového analytika. Pak ale otevřeš konkrétní nabídky a zjistíš, že většina firem požaduje několikaleté zkušenosti. Co s tím? Neboj, existují způsoby, jak i jako začátečník bez dlouhých roků praxe vzbudit zájem u potenciálních zaměstnavatelů.
22.9.2023 | 5 minuty k přečtení | Sdílej na:
„Požadujeme aspoň 5 let praxe na pozici datového analytika.“

Že ti tato věta přijde povědomá? Ano, je typická nejen pro inzeráty na pozici datového analytika, ale pro většinu nabídek zaměstnání napříč pracovním trhem. Firmy zkrátka často hledají uchazeče, kteří už mají něco za sebou.

Tvé šance na zisk práce datového analytika jsou přesto slušné – personalisté totiž často rádi upřednostní talentovaného juniora, který povahově zapadne do firmy a prokáže potřebné znalosti.

Jak tedy zvýšit své šance?

Po kurzu ti pomůžeme získat práci

Nejprve ti chceme připomenout, že se nemáš čeho obávat, protože po absolvování kurzu Data Analyst ti budeme při hledání práce oporou. Připravili jsme pro tebe program Career Lab, který zahrnuje kariérní workshop, vyladění životopisu i portfolia nebo pohovor nanečisto a konzultaci s mentorem. Tento praktický trénink je součástí každého našeho kurzu.

Sestav si zajímavé portfolio

Portfolio s ukázkami realizovaných projektů je skvělou alternativou k několikaleté praxi. I když zatím nemáš zkušenosti s datovou analýzou pro konkrétní firmu, můžeš na pohovoru ukázat postupy a projekty, které se ti podařilo realizovat v rámci kurzu datového analytika.

Vlastní projekt tvoří také účastníci našeho kurzu Data Analyst. Po jeho absolvování tak rozhodně budeš mít co ukázat.

Čím rozsáhlejší tvé portfolio bude, tím lépe. Stejně tak důležité je umět o projektech v porotfoliu plynule mluvit a prokázat tak konkrétní znalosti.

Důkladně se připrav na pohovor

Kdo je připraven, není překvapen… a také má větší šanci získat práci datového analytika. Pracovní pohovory jsou obecně klíčové pro získání práce, ale u juniorů s minimálními zkušenostmi to platí dvojnásob.

Proto doporučujeme nic nepodcenit. Než na pohovor vyrazíš:

  • zjistit si co nejvíc informací o firmě, kde se o práci datového analytika ucházíš
  • najdi si často otázky pokládané na pohovorech na pozici datového analytika – některé z nich probíráme i v našem kurzu Data Analyst
  • předem si dej dohromady, jak se představíš a co o sobě personalistovi řekneš – klidně si to vyzkoušej nanečisto před zrcadlem.

Právě důkladná příprava nakonec může být to, co rozhodne o tvém přijetí na vysněnou pozici.

Vyšperkuj svůj životopis

Vyladěný životopis je stejně klíčový jako příprava na pohovor. I když zatím nemáš velké zkušenosti, uveď do CV vše, co ti pomůže získat práci datového analytika – informace o absolvovaných kurzech, praktických dovednostech souvisejících s datovou analýzou, ale také o dalších schopnostech, včetně například jazykových znalostí.

Není potřeba psát dlouhé elaboráty. Raději vsaď na stručnější a úderný životopis, který dá jasně najevo, proč by si firma měla vybrat zrovna tebe.

Nepodceňuj sílu propojování

K získání skvělé práce datového analytika někdy stačí najít správné lidi. A k tomu je potřeba se s lidmi pravidelně propojovat a dávat o sobě vědět.

Pokud zatím nemáš profil na LinkedIn, určitě si ho vytvoř a navazuj kontakt s lidmi z IT i dalších odvětví, ve kterých je velký potenciál uplatnit se jako datový analytik. Často úplnou náhodou narazíš na někoho, kdo do firmy hledá člověka s tvými dovednostmi a znalostmi.

Snaž se také navštěvovat networkingy a další akce sdružující profesionály z různých oborů. Řada z nich na tyto události chodí právě proto, aby zde našli nové zaměstnance. Případně ti předají kontakt na své známé, kteří by mohli datového analytika potřebovat.

Hledání práce je projekt!

Chceš práci datového analytika získat co nejrychleji? Určitě se nespoléhej jen na jednu pracovní nabídku. Z hledání práce si udělej rutinu a přistup k ní systematicky.

  • Dej si cíl, do kdy chceš práci získat. Na hledání práce bys měl mít čas alespoň jeden nebo dva měsíce.
  • Sestav si okruh firem, ve kterých bys chtěl ideálně pracovat. Čím více, tím lépe.
  • Nastuduj si firmy, které oslovuješ. Nechceš se stát standardním posílačem CV, tak jako většina žadatelů. Než budeš do firmy zasílat svůj životopis, podívej se, čím se firma zabývá a jestli znáš někoho, kdo v ní pracuje. Když se dozvíš více konkrétních informací o činnostech firmy, dáš personalistům další důvod, proč by si s tebou měli dát schůzku.
  • Absolvuj co nejvíc pohovorů. Na každém z nich se dozvíš něco nového o tom, jak vypadá práce datového analytika na této konkrétní pozici a také získáš hodnotnou zpětnou vazbu. Pomůže ti to také lépe odhadnout, o kolik peněz si můžeš říci.
  • Oslov současně všechny firmy. Neboj se, že výběrová řízení nebudeš časově zvládat. Některé firmy odpoví hned, některé do několika dní a jiné si dají na čas. Budou i firmy, které nezareagují vůbec.
  • Nejlepší příležitosti si dej na short list. V průběhu pohovorů zjistíš, že jsou firmy, kde máš velký zájem pracovat.
  • Připrav se na odmítnutí. V průběhu hledání práce budeš dostávat i zamítavé odpovědi. I toto je bohužel součást tvého projektu. Je důležité si uvědomit, že odmítnutí ze strany personalisty nemusí vypovídat nic o tvých kvalitách.

Máš otázky? Napiš nám

Možná ti po přečtení tohoto článku hlavou proběhla celá řada otázek, na které chceš znát odpověď. A my ti je klidně zodpovíme, stačí kdykoliv napsat na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Rádi ti řekneme podrobnosti o našem kurzu Data Analyst a také o programu Career Lab, kde absolventům našich kurzů pomáháme získat práci.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.