« Seznam kurzů

10 odvětví, ve kterých můžeš pracovat jako datový analytik

Datoví analytici dokážou firmám ušetřit, nebo naopak vydělat miliony korun. I proto jsou nedostatkovým zbožím, na českém trhu jich chybí přibližně 8 000 až 10 000, celosvětově až 4 miliony. Přečti si, co je náplní práce datových analytiků, ve kterých odvětvích nachází uplatnění a jak se můžeš stát jedním z nich.
12.9.2023 | 5 minuty k přečtení | Sdílej na:
Podrobnosti o kurzu Data Analyst

Když se řekne „práce v IT“, většina lidí si představí programátory, ale málokdo datové analytiky. Přitom mají minimálně stejně důležitou, ne-li významnější úlohu než jiné IT profese.

Co dělá datový analytik

Každá firma dnes pracuje s daty – od čísel v tabulkách přes zákaznické databáze až po obrazové nebo zvukové záznamy. Proto se také o datech mluví jako o novém zlatě. Jenže sama o sobě jsou k ničemu, smysl a přínos mají až po správném zpracování a interpretaci. A přesně to je hlavní náplní práce datového analytika (Data Analyst).

Datový analytik si nejprve definuje cíl a sbírá data, aby je následně mohl očistit a zpracovat do vizualizace. Jakmile má tuto část práce hotovou, hledá v datech zajímavé informace a do hloubky je analyzuje. Sladkou třešničkou na závěr je pro něj prezentace výsledků analýzy, na základě kterých může firma realizovat konkrétní zlepšení.

Některé společnosti potřebují hned několik datových analytiků, protože na správném vyhodnocování dat stojí celý jejich byznys.

Které dovednosti by měl mít datový analytik

Tak jako k výkonu jakékoliv jiné profese, i pro práci datového analytika by měl člověk mít aspoň základní předpoklady. V první řadě jde o schopnost logického myšlení, z nějž veškerá práce datového analytika vychází. Kromě toho by měl disponovat aspoň základními znalostmi Excelu a dalších tabulkových editorů (zadávání dat, jejich úpravy nebo vytváření dokumentů). Hodí se také umět číst grafy, být trpělivý a pečlivý.

To jsou prvotní předpoklady, ale víš, do kterých oborů musí mít Data Analyst aspoň částečný vhled? Především do programování, statistiky, analýzy, matematiky a vizualizace. Datová analýza si totiž z každého bere něco, a tak je analytik komplexní osoba, která si v konkrétní situaci z daného odvětví vytáhne to, co zrovna potřebuje.

Začít můžeš i od nuly

Neboj, pokud teď nejsi specialista na programování nebo statistiku, neznamená to, že se nikdy nestaneš datovým analytikem. Naopak, začít můžeš i od nuly. Ideálně komplexním kurzem, který tě na tuto práci připraví tak, aby tě po jeho absolvování ihned přijali jako juniorního datového analytika.

Jeden takový kurz pro tebe máme i v Coders Lab. Jmenuje se Data Analyst a získáš v něm komplexní znalosti zpracování a analýzy dat, práce s databázemi, vizualizaca i prezentaci dat. Stejně tak budeš umět automatizovat přípravu dat nebo chystat vizualizace. Více o kurzu Data Analyst najdeš zde.

10 odvětví, ve kterých se Data Analyst uplatní

A teď to, co tě nejspíš zajímá nejvíc: kde se jako budoucí datový analytik uplatníš? Možnosti jsou prakticky neomezené, protože jak už víš, s daty aspoň částečně pracuje každý obor.

Firmy datovou analytiku používají ke zjištění informací o zákaznících, analýze příležitostí a hrozeb, predikci poptávce po produktech nebo k přesnému měření dopadu byznysových rozhodnutí.

Jako Data Analyst získáš práci snů nejčastěji v níže uvedených odvětvích. Za názvem vždy uvádíme příklad využití datové analýzy v daném oboru:

  • Bankovnictví – detekce bankovních podvodů
  • Pojišťovnictví – vyhodnocování pojistných rizik
  • Telekomunikace – porozumění chování zákazníků
  • Marketing a média – lepší cílení a segmentace cílové skupiny
  • E-commerce – personalizace nabídek
  • Obchod a služby – cenotvorba, zlepšení zákaznického zážitku
  • Průmysl – optimalizace výrobních nákladů
  • Vzdělávání – vyhodnocení efektivity vzdělávání
  • Veřejná správa – efektivnější alokace zdrojů
  • Zdravotnictví – lepší prevence a predikce vývoje onemocnění

Jaké jsou specializace datových analytiků

Základ práce všech datových analytiků je podobný, ale její detailní náplň se liší podle konkrétní specializace. Zaměření existuje celá řada, a tak ti představíme aspoň čtyři časté. Třeba se v některé z nich najdeš.

Marketingový analytik

Marketing je v mnoha firmách hlavním hybatelem prodejů. Správným vyhodnocováním a optimalizací je možné dosáhnout dramatických zvýšení návratnosti vložených prostředků. V marketingu se budeš zabývat vyhodnocováním návštěvnosti, investic do marketingu, výkonnosti jednotlivých marketingových kanálů, životnosti a hodnotě zákazníků apod.

Analytik pro průzkum trhu

Tento typ analytika shromažďuje a vyhodnocuje data o zákazníci a konkurenci. Analyzuje situaci na trhu a na základě zjištění své firmě doporučuje, jak by měla postupovat při dalším prodeji a rozvoji produktů nebo služeb.

Byznys analytik

Byznys analytik se nesoustředí na zákazníky a konkurenci, ale spíš na interní procesy ve firmě. Například pomáhá zdokonalovat IT procesy, organizační strukturu nebo snižovat provozní náklady.

Zpravodajský analytik

Tito datoví analytici často pracují pro veřejnou správu nebo národní instituce. Shromažďují pro a vyhodnocují pro ně všechny podstatné informace, aby jim pomohli minimalizovat bezpečnostní rizika a chránit citlivé údaje.

Analytik ve zdravotnictví

Jak už vyplývá z názvu, zdravotní analytik má za úkol na základě lékařských dat zlepšit péči o pacienta, případně predikovat možné budoucí nemoci. Zdravotní analytici se v rámci medicíny často pohybují v soukromém sektoru.

Odstartuj cestu za změnou kariéry ještě dnes

Zaujalo tě, co všechno může datový analytik dělat? Jde o skvěle placenou a atraktivní práci, při které neustále objevuješ něco nového.

Odstartuj cestu za změnou kariéry ještě dnes, otevři dveře do světa IT a přihlas se do komplexního kurzu Python Data Analyst. 100% tě připraví na juniorní pozici datového analytika, takže si pak můžeš rovnou hledat práci.

Pokud máš jakékoliv otázky, napiš nám na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.