« Seznam kurzů

Jak se stát IT freelancerem v 8 krocích

Dříve IT specialisté až na výjimky pracovali jako zaměstnanci v jedné firmě, dnes stále častěji preferují „volnou nohu“. Chceš se taky stát IT freelancerem? V tomto článku ti poradíme ti, jak začít a jak postupovat krok za krokem.
1.12.2023 | 7 minuty k přečtení | Sdílej na:

Kdo je IT freelancer

Jedna přesná definice IT freelancera neexistuje, a to z jednoduchého důvodu: každý externista funguje trochu jinak.

Obecně je IT freelancer jakýkoliv nezávislý odborník v oblasti informačních technologií, který nepracuje na plný úvazek pro jednu firmu, ale má více klientů. Pro ně vykonává práci na dílčích projektech, typicky externě. Může pracovat odkudkoliv na dálku, případně ke klientům dochází jednou za čas na konzultace.

Oproti klasickému zaměstnání v IT je rozdíl především v tom, že se freelancer nestará jen o zakázky klientů, ale musí řešit i svou propagaci, cenotvorbu nebo důkladné plánování osobních financí.

Zamysli se, jestli je freelancing pro tebe

Nezávislost, práce kdykoli a odkudkoli, slušné peníze… zní to pěkně, že? Měj ale na paměti, že IT freelancerství má i některé nevýhody, na které je potřeba myslet dopředu. Vzhledem k tomu, že vyžaduje maximální disciplínu, zápal pro sebepropagaci nebo ochotu akceptovat určitou míru nejistoty, není tento způsob práce pro každého.Než se tedy po hlavě pustíš na dráhu nezávislého IT profesionála, dobře si rozhodnutí promysli.

A co dělat, když nevíš, jestli ti bude freelancerství sedět? Tím pádem doporučujeme začít postupně, například malými zakázkami při zaměstnání. Osvojíš si dovednosti klíčové pro freelancing, ale zároveň budeš mít jistotu stálého příjmu z hlavního pracovního poměru.

Vyber si jedno zaměření

Když si promluvíš s několika IT freelancery, zjistíš, že žádný z nich není odborník na vše. Každý si na začátku své kariérní dráhy vybral jedno zaměření, kterému rozumí nejlépe a ve kterém se dál vzdělává. Takže stejně jako si promysli, jestli se pustit do freelancingu, věnuj dostatek času i výběru zaměření. Jako IT specialista na volné noze můžeš být programátor, datový analytik nebo třeba tester softwaru.

Poptávka po IT specialistech na konkrétní problematiku je také důvodem, proč naše IT kurzy nejsou obecné, ale věnují se přípravě na jednu profesi.

Pusť se do vzdělávání

Bez získání potřebných znalostí a dovedností to nepůjde, zvlášť když do IT přicházíš z jiného odvětví. Neboj, nemusíš čekat dlouhé roky: stačí absolvovat intenzivní a komplexní kurz pro danou IT profesi, který trvá v průměru 3–8 měsíců.

Například naše kurzy tě za tento čas připraví na práci juniorního IT specialisty. Po jejich absolvování se můžeš rovnout vrhnout na dráhu freelancera, nebo si začít hledat zaměstnání ve firmě.

Kurzem na začátku to samozřejmě nekončí. Aby ti neujel vlak, budeš se muset jako IT freelancer průběžně vzdělávat celou kariéru. Protože jen díky znalostem trendů a novinek v oboru získáš na trhu konkurenční výhodu.

Vytvoř si působivé portfolio a promysli propagaci

Na kvalitní sebepropagaci stojí a padá úspěch freelancera, a to nejen v informačních technologiích. Zatímco při hledání zaměstnání si mnohdy vystačíš se strukturovaným životopisem a jednoduchým portfoliem projektů, jako volnonožec musíš prezentaci svých zkušeností posunout o úroveň výš.

Pokud je to jen trochu možné, doporučujeme vytvořit si webovou prezentaci (pro začátek klidně jednoduchou), na které představíš vše, co by o tobě potenciální klienti měli vědět. Do tohoto online portfolia zahrň například tyto informace:

  • Informace o tobě a tvých zkušenostech (např. v rámci sekce „O mně“)
  • Informace o tvém vzdělání
  • Získané certifikace a ocenění
  • Ukázky dosavadních prací (pokud jich máš víc, vyber ty nejlepší)
  • Kontakt a odkaz na profily na sociálních sítích
  • Tvou fotografii

Více o tvorbě online portfolia popisujeme v článku zde. Výhodou takové online vizitky je, že ji budeš mít vždy připravenou po ruce. Takže když narazíš na zajímavou zakázku, jedním kliknutím odkaz na portfolio pošleš potenciálnímu klientovi.

Vyřeš formální náležitosti

Je potřeba se smířit s tím, že IT freelancerství s sebou přináší i trochu administrativy, které se nevyhneš ani na začátku.

Většina nezávislých IT specialistů pracuje jako OSVČ, tedy na živnostenský list. Jestli se plánuješ vydat stejnou cestou, zažádej si na živnostenském úřadě o živnostenské oprávnění (lze to provést i online). Výhoda je, že nemusíš nic dokládat, protože IT profese spadají pod tzv. volné živnosti.

Jakmile si živnost založíš, je potřeba oznámit zahájení podnikání také finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Na účty těchto institucí pak budeš platit daně a zdravotní a sociální pojištění – s tím ti konkrétně poradí zaměstnanci daných úřadů.

Jakmile získáš živnostenské oprávnění, můžeš začít vystavovat faktury a realizovat první zakázky.

Kolik si říci za svou práci?

V zaměstnání se předem dohodneš na pevné mzdě a je to. Jenže jako freelancer si musíš svou cenu rozmyslet a pak i obhájit u klienta.

Jestli jsi v oboru nováček a nemáš představu, kolik si berou IT freelanceři s podobnými zkušenostmi, jako máš ty, doporučujeme udělat malý průzkum trhu a případně se poptat zkušenějších volnonožců. Případně ti můžeme poradit i my v rámci programu Career Lab.

IT freelanceři v Česku nejčastěji používají tyto způsoby naceňování práce:

  • Hodinová sazba – běžně se zvyšuje s přibývajícími zkušenostmi
  • Projektové nacenění – tzn. pevná částka za práci na celém projektu
  • Man-day – tzv. člověkoden neboli den práce jednoho člověka

Freelanceři se často nedrží jen jednoho způsobu cenotvorby, ale kombinují je mezi sebou.

Je dobré na začátku cenu „nepřepálit“, zvlášť když zatím nemáš široké portfolio a léta zkušeností. Není chyba, když první projekty zrealizuješ za méně peněz. Svou cenu pak budeš zvyšovat postupem času.

Hledej první klienty

Pokud jsi v této fázi, máš za sebou spoustu práce a před sebou velkou výzvu v podobě hledání prvních klientů. Při troše štěstí navážeš spolupráci během několika dní či týdnů, ale raději počítej s tím, že bude potřeba trochu trpělivosti.

Důležité je nečekat se založenýma rukama a aktivně pracovat na hledání prvních zakázek a celkově na sebepropagaci. A kde například klienty hledat?

  • Populární pracovní portály – často jsou zde nejen nabídky zaměstnání, ale i poptávky po IT freelancerech. Více si přečti v tomto článku.
  • Freelance platformy – kromě pracovních portálů existují i speciální platformy věnované poptávkám po práci externistů. V česku je to například web www.freelance.cz, nebo www.navolnenoze.cz.
  • LinkedIn – když si vyladíš svůj profil na LinkedInu a budeš aktivně hledat příležitosti, brzy jistě narazíš na zajímavý projekt. LinkedIn je plný příležitostí pro IT freelancery.
  • Networking – práce freelancera je z velké části o kontaktech a setkávání se s lidmi. Jestli zatím žádné kontakt nemáš, můžeš vyrazit na některou z oborových networkingových akcí. Pravděpodobně tam narazíš i na zástupce firem, které hledají IT specialisty.

Se začátkem na volné noze ti pomůžeme

Plánuješ u nás absolvovat IT kurz a poté se pustit na dráhu freelancera? Když budeš potřebovat, s prvními kroky ti rádi pomůžeme v rámci programu Career Lab. Jedná se o přípravu na hledání práce po kurzu, v rámci které tě čeká třeba kariérní workshop, pohovor s mentorem nebo vyladění portfolia.

Máš-li jakékoli otázky, napiš nám na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.