« Seznam kurzů

7 chyb studentů IT kurzů, kteří nakonec nezačnou pracovat v IT

„Udělal jsem si IT kurz, ale ani po měsících hledání nemohu najít práci v IT.“ I taková slova slýcháme od studentů různých IT kurzů, případně od samouků. V Coders Lab říkáme, že dobře připravený junior sežene práci v IT do 3 měsíců. Je náhoda, že se jim nedaří získat vysněný a skvěle placený IT job? Na to ti dáme odpověď níže v článku.
9.11.2023 | 8 minuty k přečtení | Sdílej na:

I nejlepší programátoři, datoví analytici nebo testeři jednou začínali a hledali svůj první job. Do své pozice se museli poctivě propracovat a nasbírat cenné zkušenosti. I tebe čeká podobná cesta. Zaměřili jsme se na nejčastější chyby a nedostatky.

Tvá příprava není dostatečně komplexní

Chceš se jen dovzdělat a získat pár užitečných IT dovedností? Pak ti postačí krátký kurz na pár hodin. Pokud to ale myslíš vážně a chceš změnit kariéru, budeš potřebovat komplexní vzdělávací program s živým lektorem, ideálně i s podporou mentora. Právě touto cestou se vydáváme na kurzech CodersLab.

Typická situace vypadá takto: student sní o tom, že už za 3 měsíce si najde práci v IT. Vybere si kurz zaměřený na jedno téma (např. MySQL, JavaScript nebo Python), který také s úspěchem absolvuje. Když pak začne posílat svůj životopis na všechny strany, nedostává žádné odpovědi ani nabídky práce.

Specializované kurzy jsou vhodné pro někoho, kdo již má solidní znalosti, případně již v oboru pracuje a potřebuje se dovzdělat v jedné konkrétní oblasti. Pokud jsi však na začátku, tak je specializovaný kurz málo. K tomu, abys začal v IT na juniorní pozici, zpravidla potřebuješ zvládnout kombinaci více technologií a nástrojů.

Pokud chceš pracovat jako front-end developer, měl bys dobře znát HTML, CSS, SASS, JavaScript a minimálně jeden vývojový framework (např. React). Datoví analytici by měli mít zvládnutý Python, knihovny pro zpracování a vizualizaci dat a SQL.

Kurzy v Coders Lab jsou navrženy právě tak, aby obsahovaly vše nezbytné pro každou konkrétní pozici. Proto jsme je tak i pojmenovali (např. Manual Tester, Data Analyst, Frontend Developer, Backend Developer atd.)

Řešení nečekaných překážek na vlastní pěst

Snaha překonat při vzdělávání překážky je klíčová, ale když jsou jich desítky a nikdo kompetentní ti neporadí, strávíš mnoho času hledáním řešení na internetu. Jak nainstalovat knihovnu? Jak řešit konkrétní problémy při zadávání syntaxe? Často se stává, že na tvém počítači něco nejde, nebo nefunguje, jak má. Než takovou věc odhalíš a najdeš řešení, může tě to odradit.

Vyhni se tedy další velké chybě a nepřekonávej překážky úplně sám, na vlastní pěst – je dobré mít po ruce zkušenějšího kamaráda, kolegu nebo lektora, díky kterému neztrácíš zbytečně čas a energii. To platí zejména ve chvíli, kdy s učením začínáš.

Řada studentů se takto nechá odradit hned na začátku. Jakmile se něčem „zaseknou“, své snažení vzdají.

Utápění se v záplavě online tutoriálů

Na internetu najdeš tisíce kurzů zaměřených na IT. Většina z nich vypadá zajímavě a lákavě. A spousta z nich je velmi kvalitních.

Jenže pokud jsi nováček, neposkytnou ti ucelený soubor vzdělání a nepodají ti pomocnou ruku, pokud máš potíže.

Pro úplného nováčka bývá složité vyznat se v tom, co je opravdu nezbytné umět pro konkrétní roli v IT firmě. Spoléhání se na online kurzy a tutoriály patří k nejčastějším chybám studentů usilujících o získání práce v IT.

Online kurzy a tutoriály jsou vhodné spíš pro zkušenější jedince, kteří už například umí konkrétní programovací jazyk a chtějí se jen dovzdělat. Jestli ale začínáš a potřebuješ ze sebe co nejdřív udělat juniorního IT specialistu, vyber si kurz, který obsahuje vše potřebné pro konkrétní pozici.

Kurz by měl být ideálně s živým lektorem, aby ses mohl v průběhu výuky ptát, nebo se poradit se spolužáky.

Chybí porozumění základním konceptům

Ať už chceš programovat, analyzovat data nebo testovat software, potřebuješ porozumět základním konceptům. Na to ale řada studentů IT kurzů zapomíná a rovnou se vrhnou do specializovaných kurzů konkrétních programovacích jazyků.

Nedělej stejnou chybu a vyber si kurz, kde lektoři věnují dostatek času pochopení základů a vysvětlování, proč některé věci fungují tak, jak fungují. Teprve pak se můžeš pustit do rozvoje dalších dovedností.

Snaha naučit se příliš mnoho věcí a nic pořádně

Potkáváme studenty, kteří se učí více programovacích jazyků nebo různé frameworky a nástroje. Může to být například tím, že přesně nevědí, kterým směrem se chtějí vydat. Nebo si někde přečetli, že zrovna tento konkrétní jazyk má budoucnost.

Často také vídáme, a to i v kurzech od renomovaných společností, že více než o dokonalé zvládnutí několika dovedností jde o ochutnávku různých technologií a nástrojů. Studenti tak mohou získat mylný dojem, že se rovnou stanou např. full stack developery. Přitom stát se dobrým full stack developerem obnáší perfektní zvládnutí front-end i back-endového vývoje. To je pro nováčka těžko dosažitelná meta.

Než přeskakovat z jedné technologie na druhou, nebo se snažit zvádnout příliš mnoho věcí, je lepší se naučit dobře to, co je nezbytné. Věř, že tvůj budoucí zaměstnavatel ocení jednu konkrétní specializaci (například na datovou analýzu) namísto částečných dovednostní z různých oblastí.

To je také důvod, proč naše IT kurzy rozdělujeme podle konkrétních zaměření.

Problém může být ve tvé prezentaci

Prezentací nemyslíme jen powerpointové slidy. Tvoje prezentace zahrnuje veškerou komunikaci od zaslání životopisu přes pohovor a představení tvých projektů až po případné přijetí do firmy. Na tvé prezentaci závisí, jaký obrázek si o tobě udělá protistrana.

Často jsme svědky podcenění této fáze. Pokud nemáš desítky let zkušeností, musíš si dát záležet na každém detailu, především pak na:

  • Životopisu – měl by být strukturovaný a přehledný, na první by měl pohled zaujmout a nesmí v něm chybět tvoje fotka. Nezapomeň si vyhrát také s průvodním dopisem.
  • Portfoliu s projekty – když nemáš praxi, je portfolio jednou z mála možností, jak můžeš ukázat svou dosavadní práci. Přečti si o 10 věcech, které musíš mít ve svém portfoliu.
  • Včasném příchodu na schůzky nebo pohovory.
  • Vhodném oblečení a úpravě zevnějšku (například účes) - Řeklo by se, že je to drobnost, ale nezapomeň, že rozhodování lidí není vždy 100% logické a záleží na emocích.

Skvělý první dojem je důležitý a stejnou pozornost věnuj i dalšímu průběhu přijímacího řízení. Doba v které reaguješ na případné doplňující dotazy, celková úroveň komunikace a proaktivita. To vše hraje roli.

Zkus si představit, že za dodržení každé z nich dostaneš pomyslný bod. Jeden za parádní životopis, druhý za vyladěné portfolio a třetí za pěkné oblečení. Když se body nasčítají, tvé šance na přijetí budou mnohonásobně vyšší. Na všechny tyto výzvy a na to získat vysněný dream job tě připraví náš speciální program Career Lab.

Nedostatečné úsilí vynaložené na hledání práce

I když absolvuješ kvalitní IT kurz, neznamená to, že se ti hned do e-mailu pohrne jedna pracovní nabídka za druhou. Je potřeba vyvinout snahu, která nespočívá jen v posílání životopisů desítkám firem. Hledání práce v IT je totiž velký projekt, a tak k němu také přistupuj. Udělej si v něm přehledný systém a zahrň do procesu následující body:

  • Průzkum pracovního trhu – pořádně si promysli, kde chceš pracovat. Sedí ti víc obor financí, zdravotnictví nebo spíš průmysl? Bude ti vyhovovat malý startup, nebo zavedený korporát. To vše si důkladně promysli.
  • Vytipuj si firmy, kde chceš pracovat – ty poté cíleně oslovuj. Nebudeš tak střílet do tmy a zbytečně odpovídat na inzeráty, které tě vlastně nezaujaly.
  • Buď aktivní na LinkedInu – samotný životopis nestačí. Vylaď si také profil na LinkedInu a snaž se propojovat s lidmi z firem, kde chceš získat práci.
  • Zkus oslovovat i firmy, které zrovna nenabízí volné IT pozice – tato taktika se často vyplácí. Zaujala tě konkrétní společnost? I když nemá vypsané inzeráty na IT pozice, je klidně možné, že v dohledné době bude potřebovat někoho s tvými zkušenostmi. Nebo personalistu natolik zaujmeš, že pro tebe rád pracovní místo vytvoří.

S hledáním práce po kurzu ti mimochodem rádi pomůžeme v našem programu Career Lab. Výrazně zvýší tvé šance na získání skvěle placené práce v IT.

Přihlas se do jednoho z právě vypsaných kurzů

Chceš změnit kariéru, začít pracovat v IT a vyhnout se častým chybám IT studentů? Přihlas se do některého z našich komplexních kurzů. Vedou je zkušení lektoři, kteří tě během několika týdnů až měsíců připraví na práci juniora v IT.

Pokud máš jakékoliv otázky, napiš nám na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.