« Seznam kurzů

Co dělá backend developer?

Programátoři backendu jsou v současnosti nejžádanějšími zaměstnanci v IT. V tomto článku si vysvětlíme, co vlastně dělají, jaké by měli mít vlastnosti a co se děje na pozadí webových aplikací, neboli backendu.
7.3.2023 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Backend vs frontend

Weby a webové aplikace se mnohdy skládají ze dvou částí. Také se můžeš setkat s termínem „klient – server“. Jedna část je umístěna na serveru (backend) a druhá se spouští v prohlížeči uživatele (frontend). Jak už můžeš tušit z názvů, „front“ je něco, co je vidět, „back“ je něco, co je skryté. Toto rozdělení přináší řadu výhod, např. rozdělení práce developerů podle specializací, nezávislost serverové části a logiky na aktuální podobě aplikace nebo webu. Toto uspořádání také umožňuje provozování několika frontendů přes jeden backend.

Pojďme si architekturu klient–server ukázat na službě Netflix. Služba používá jeden backend s databází, kde jsou uložena všechna data o uživatelích, o předplatném i o tom, kdo viděl jaké filmy. Tato data jsou pak poskytována různým frontendovým aplikacím. Díky tomu vidíš stejné informace přes web, mobilní apku i přes chytrou televizi. Díky tomu, že backend je společný, Netflix rozpozná např. pokud se přihlásíš z různých zařízení současně. Backend v tu chvíli rozhodne, zda ti má přístup v některém z frontendů zablokovat na základě tvého předplaceného plánu.

Backend zodpovídá za databázi a logiku

Hlavní zodpovědností backendu je uchovávat centrálně data a poskytovat správná data pro frontend. Tato část aplikace má obvykle přístup do databáze, kde může s daty pracovat. Může je ukládat, aktualizovat, mazat či v nich vyhledávat. Logika aplikace, zjednodušeně řečeno, popisuje, jakým způsobem se mají data posílat na frontend, co se s nimi má stát, pokud frontend pošle data do backendu přes komunikační rozhraní, tzv. API.

Frontend: uživatelské rozhraní a vizualizace

Frontend aplikace se stará o atraktivní a uživatelsky přívětivé zobrazení informací a přijímá data připravená pro zobrazení.

Co dělá backend developer?

Backend developer má na starost programování celé vnitřní logiky aplikace (v praxi se také setkáš s termínem business logic) a práci s daty (čtení z databáze, ukládání a vyhledávání).

Záleží na typu projektu a velikosti týmu, ale zjednodušeně se dá říci, že backend developer se zabývá následujícími činnostmi:

  • připravuje datové modely (struktura informací o uživateli, projektu, nebo nemovitosti)
  • vytváří databázi a jednotlivé tabulky (zjednodušeně složitější excelovské tabulky)
  • programuje logiku aplikace – jak se mají ukládat data do databáze, jaké informace má frontend dostat z databáze pro zobrazení
  • spravuje metody API, které frontend developer využívá pro získávání informací pro zobrazení (např. metoda „getUserList“ může vrátit seznam uživatelů).
  • integruje data z různých datových zdrojů (např. počasí v různých destinacích, kurzy měn apod.)
  • analyzuje data, připravuje statistiky a reporty týkající se vybraných funkcí serveru

Backend developer píše kód (např. v jazyce Java nebo Python), zajišťuje odpovídající efektivitu a rychlost fungování programu. Pracuje s databázemi, např. MySQL, PostgreSQL apod. Více o programování backendu zde.

Dovednosti backend developera

Analyzovali jsme pozice vypsané na trhu práce. Každý třetí zaměstnavatel požaduje, aby backend developer znal Javu, či Python. Dále se očekává, že backend vývojáři budou znát SQL (24,48 % inzerátů), REST (20,72 %) a Spring (20,29 %). Nejméně často požadovanou dovedností je znalost C++ (5,73 %) a JavaScriptu (7,6 %).

Ve skutečnosti by měl mít dobrý seniorní backend vývojář mnohem širší škálu dovedností. Kromě výše zmíněné Javy nebo Pythonu by se mu vyplatilo znát ještě alespoň jeden programovací jazyk (např. PHP nebo .NET) a být specialistou na databáze (např. MySQL, Oracle, MongoDB apod.). Měl by mít také schopnost řídit projekty i vývojové, testovací a produkční prostředí (a seznámit se s Dockerem). Je dobré, aby backendový vývojář získal zkušenosti se systémy pro správu verzí (zejména GIT), ale měl by rozumět i frontendovým technologiím.

To vše na tebe však teprve čeká. V IT to chodí tak, že téměř každý nový projekt obsahuje novou technologii, takže tvoje schopnosti s přibývající praxí neustále porostou.

Proč by tě mohl backend zajímat?

Naučit se backend development stojí za to. Polovina uživatelů nejpopulárnějšího webu o programování na světě StackOverflow.com jsou backendoví vývojáři. Nejžádanější skupinou jsou vývojáři střední úrovně (tzv. medioři), následují seniorní specialisté, ale na trhu se objevují i příležitosti pro juniorní zaměstnance.

Backend developer se může dále profesně rozvíjet mnoha směry. Někteří developeři se postupně přesunuli od analýzy a návrhu systémů k řízení lidí (např. na pozice CTO) nebo do systémové integrace.

Je pro tebe programování backendu to pravé?

Programování backendu je pro tebe vhodné, pokud:

  • máš solidní programátorské dovednosti (ty lze získat i během kurzů programování)
  • chceš se dále průběžně rozvíjet a zlepšovat (nové technologie a frameworky)
  • máš trpělivost a umíš se soustředit, efekt z práce není vidět hned
  • nemusíš mít cit pro grafiku (jsi spíše analytický typ než vizuální)
  • jsi schopen pracovat samostatně a vyhovuje ti to

Četné inzeráty s nabídkou práce v oblasti backendu potvrzují, že se jedná o specializaci s dobrou perspektivou do budoucna.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.