4 důvody, proč se v roce 2024 naučit programovací jazyk Java

Chceš mít jistotu, že o tebe na trhu práce bude velký zájem? Tak zvaž, jestli se naučit Javu. V českých i zahraničních firmách je po Java programátorech velká poptávka, mimo jiné i proto, že jde o univerzální programovací jazyk s širokým spektrem využití. Proč ještě se ho vyplatí umět?
6.4.2024 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Co je Java a k čemu se používá

Java je jedním ze 3 nejpoužívanějších a zároveň jedním z nejvíc univerzálních programovacích jazyků na světě. Poprvé spatřila světlo světa už v 90. letech a od té doby její obliba neklesla. Spíš naopak.

Využívá se k programování mobilních aplikací, ale v poslední dobou hlavně pro vývoj backendových řešení. Zatímco na frontendu dostává přednost JavaScript, backendu dominuje kromě Pythonu třeba právě Java.

Pracují s ní firmy různých velikostí a napříč obory i světadíly. Velkou výhodou aplikací vytvořených v Javě je jejich univerzálnost, protože jsou tzv. multiplatformní, a tak je spustíš prakticky na všech operačních systémech.

Původní tvůrci Javy chtěli, aby byl tento jazyk mimo jiné jednoduchý, objektově orientovaný a bezpečný. Vše se jim povedlo.

Jaké jsou ale konkrétní důvody, proč se Javu učit?

Java programátoři jsou na roztrhání Ani umělá inteligence tento trend nezvrátila. Po IT specialistech se znalostí Javy je na trhu práce velká poptávka. Pokud je programátor šikovný, může si z nabídek firem vybírat. Musí ale samozřejmě dělat postupné kroky.

A kdo ví, třeba po prvních zkušenostech v Česku dostaneš i zajímavou nabídku ze zahraničí, kde Java programátoři mívají i lepší podmínky než u nás.

Programovací jazyk Java má spoustu využití

Naučit se Javu znamená, že tvoje práce nebude stereotypní. Jak už jsme naznačili výše, s tímto jazykem toho naprogramuješ spoustu. Slouží například k:

  • tvorbě webových aplikací (například celý e-shop)
  • tvorbě mobilních aplikací
  • vývoji backendových částí řešení

Java si poradí i s integrací nových technologií, včetně umělé inteligence. Zkrátka a jednoduše je to základ, na kterém můžeš stavět, ať už budeš pracovat jako programátor ve zdravotnictví, financích nebo v průmyslové firmě.

Open-source jazyk s velkou komunitou

Java patří mezi tzv. open-source jazyky, což znamená, že za ní stojí obrovská komunita uživatelů, díky které se zdarma a snadno dostaneš k podrobným radám a materiálům. To nejvíc oceníš v začátcích. Je téměř jisté, že stejný problémy jako ty už řešil někdo před tebou, a tak ušetříš spoustu času jejich řešením. Snadno si například dohledáš jednotlivé knihovny.

Java je objektově orientovaný jazyk Že ti to na první pohled nezní jako výhoda? Věř, že jde o velkou přednost.

U objektově orientovaných programovacích jazyků lze totiž aplikaci rozdělit na menší znovupoužitelné moduly. Kód se strukturuje do jednotlivých tříd a objektů, díky tomu můžeš aplikaci v budoucnu jednoduše rozšířit.

O objektově orientovaném programování jsme více psali zde.

Vysoký plat java programátorů

Obrovská poptávka po programátorech se znalostí Javy znamená, že tito lidé dostávají slušně zaplaceno.

Juniorní Java developeři si vydělají přibližně kolem 35-50 tisíc Kč měsíčně. Když získáš dostatek zkušeností a dovedností, můžeš časem vydělávat i 100 tisíc Kč za měsíc. Základem je však trpělivost a chuť se neustále v Javě a programování obecně zlepšovat.

Java pro začátečníky? S kurzem Java Developer to zvládneš

Často dostáváme otázku, jestli se programovací Jazyk Java hodí i pro začátečníky. Odpověď zní ANO. Syntaxe Javy je sice o něco složitější než například u Pythonu, ale pokud se ji postupně naučíš, v budoucnu si hravě osvojíš i kterýkoliv jiný programovací jazyk.

Začátečníkům doporučujeme vsadit na intenzivní kurz vedený zkušeným lektorem, tato metoda je mnohem efektivnější, než se Javu učit z tutoriálů metodou pokus-omyl.

Přihlas se například do našeho kurzu Java Developer. Po jeho absolvování se můžeš začít ucházet o práci juniorního programátora v Javě.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.