« Seznam kurzů

Proč je v roce 2024 ideální čas změnit profesi a přejít do IT

Láká tě seknout se současnou prací, otočit kariéru vzhůru nohama a vrhnout se na dráhu IT? Právě teď je k tomu z mnoha důvodů ideální příležitost. IT specialista můžeš být i bez výšky a při troše snahy si i jako junior vyděláš pěkné peníze.
10.2.2024 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Už dávno neplatí, že programátorem, datovým analytikem nebo softwarovým testerem má šanci stát se jen člověk s dlouholetou praxí. Intenzivní IT kurzy zaměřené na jednu specializaci z tebe za několik týdnů udělají IT juniora s řadou dovedností. Proč nečekat a změnit kariéru hned?

Po ajťácích je nadále velká poptávka

I v roce 2024 platí, že je po IT specialistech sháňka a nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla v dohledné době změnit. Počet nabízených míst nadále výrazně převyšuje počet uchazečů o práci. Do karet ti aktuálně hraje i nízká nezaměstnanost, kterou má ČR už delší dobu nejnižší v celé EU.

Firmy napříč odvětvími shání programátory, datové analytiky, ale i testery. Často přitom rády dávají přednost juniorům s minimem praxe, kteří mají chuť na sobě dále pracovat.

Přestože poslední 2 roky (nejen) kolem IT běhá strašák v podobě umělé inteligence, tento fenomén poptávku po práci ajťáků zatím nijak významně neohrozil. AI dokáže práci IT specialistů zjednodušit a urychlit, ale zatím je rozhodně nenahradí.

Mzdy v IT překonávají jiné profese

Jak už jsme psali v článku o mzdách, i v roce 2024 vydělávají IT specialisté (a to i juniorní) víc peněz než lidé vykonávající jiné kancelářské profese. Například data z konce loňského roku ukazují, že začínající developer si přišel průměrně na 45 tisíc Kč, což je výrazně víc než v případě juniorních markeťáků či administrativních pracovníků.

Pokud tedy zvažuješ změnu kariéry z velké části kvůli lepším výdělkům, IT je určitě cesta. Nečekej ale hned statisícové odměny, k těm se budeš muset poctivě propracovat.

IT specialistou můžeš být i bez výšky

Pět let na vysoké škole a pak možná praxe ve firmě? Neboj, takhle už to nefunguje. Když obětuješ trochu úsilí a času, získáš dovednosti juniorního IT specialisty během několika týdnů, maximálně pár měsíců. Není ale dobré spoléhat na online tutoriály a samostatnou výuku metodou pokus-omyl, která často vede do slepé uličky.

Raději vsaď na IT kurz zaměřený na rozvoj jedné konkrétní specializace, kterým tě provede lektor s dlouholetými zkušenostmi v oboru.

Na IT kurz teď získáš vysokou dotaci

Pravda je, že kvalitní IT kurzy mohou stát až nižší desítky tisíc korun. Tato skutečnost by tě ale neměla od okamžité změny kariéry odradit, protože když splníš všechny podmínky, ve skutečnosti zaplatíš jen malý díl z celé částky, zbytek pokryje dotace.

Například na IT kurzy Coders Lab máš šanci získat dotaci až 50 tisíc Kč od MPSV. Jde tak o další důvod, s přechodem do IT příliš neváhat: využij dotaci, dokud to jde.

Na věku nezáleží, pojď do toho hned

Od potenciálních zájemců o naše IT kurzy někdy slýcháme věty typu: „Ale já už jsem na práci v IT moc starý/stará, tohle je pro dvacetileté kluky a holky.“ Toto rozhodně neplatí. Zvlášť v posledních letech se do IT vrhá stále víc mužů i žen, kteří mají léta zkušeností v jiném oboru, ale z různých důvodů se nyní rozhodli pro změnu kariéry. A když jsou šikovní, je o ně na trhu práce zájem.

Máš-li odhodlání naučit se něco nového a nevadí-li ti obětovat trochu času studiu kurzu, věř, že na věku nezáleží. Důležité je zvolit na začátku jednu konkrétní specializaci, které se budeš po celou dobu poctivě věnovat a zdokonalovat se v ní.

Vykroč za změnou kariéry ještě dnes

Ať už tě ke změně kariéry motivují peníze, únik ze stereotypu nebo rodinná situace, právě nyní je ideální doba stát se juniorním IT specialistou. Ihned po absolvování jednoho z našich kurzů můžeš začít posílat životopisy do firem.

Nezapomeň, že v rámci programu Career Lab ti pomůžeme také se získáním práce po kurzu.

Jestli máš jakékoliv otázky, nebo třeba potřebuješ poradit s výběrem konkrétního kurzu, kdykoliv nám napiš na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.