« Seznam kurzů

Jak a proč se stát v roce 2024 Python Developerem?

Python patří k nejvyužívanějším programovacím jazykům na světě. Po lidech, kteří s ním umí pracovat, je a nadále bude obrovská poptávka. Zvažuješ, že se staneš Python Developerem? Zjisti dále v článku, jak na to a co všechno můžeš dělat, když se Python naučíš.
1.11.2023 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Kdo je Python Developer a co dělá

Možná tě to překvapí, ale pro Python Developera neexistuje jedna definice. Práce jednoho totiž může vypadat úplně jinak než druhého. Zjednodušeně řečeno jde o jakéhokoliv člověka, který používá programovací jazyk Python.

Samotný Python je pak backendový jazyk s širokým spektrem použití – od vytváření logiky webových stránek až po práci s databázemi.

Na pracovním trhu je velká sháňka především po tzv. Python Backend Developerech. Proto ti ve druhé části článku prozradíme, jak se Python backend developerem stát. Podrobnosti o náplni práci Python Developera jsme pro tebe sepsali zde.

Proč se stát Python Developerem?

Podle patformy StackOverflow.com 2020 Python dlouhodobě patří mezi tři nejoblíbenější a nejžádanější programovací jazyky. To je sám o sobě velký důvod, proč se ho naučit. Mezi další výhody Pythonu patří:

  • Je univerzální a má široké spektrum využití.
  • Nachází uplatnění ve firmách napříč obory a kontinenty.
  • Když se ho naučíš, můžeš dělat celou řadu profesí.
  • Je jedním z nejjednodušších programovacích jazyků pro začátečníky.
  • Využívá knihovny, které ti programování významně usnadní.
  • Funguje na principu open-source, takže je k dispozici zdarma.

K čemu Python využiješ

Jak už jsme ti prozradili, programovací jazyk má celou řadu využití. Zde jsou ta nejčastější:

  • Vyvíjení webových aplikací (tuto práci dělá právě Backend Developer, o kterém si více povíme níže) – na Pythonu je postavený například backend světoznámých aplikací, jako je Instagram nebo Spotify. Nejčastěji se využívá pro vytváření logiky webových stránek nebo pro práci s databázemi.
  • Datová analýza – Python je skvělý i na datovou analýzu. Pomůže ti analyzovat, interpretovat či vizualizovat data.
  • AI inženýrství – umělá inteligence hýbe světem, a to je pro tebe výborná příležitost. Člověku pracujícímu na rozvoji AI se totiž hodí umět i Python.
  • Automatické testování – Python je ideální k automatizaci testování nového softwaru.

Jak se stát Python Backend Developerem

Teď už to hlavní, co jsme ti slíbili: jak se stát jedním z Backend Developerů (jejichž práce je na trhu velmi žádaná) a naučit se programovat vnitřní logiku aplikací?

V první řadě doporučujeme vyhnout se metodě pokus-omyl a zdlouhavému učení na vlastní pěst. Nejlépe uděláš, když pod dohledem odborníků absolvuješ intenzivní kurz Python Backend Developer, kde se vše naučíš od základů.

Co se dovednostní týče, musíš skloubit několik klíčových „skillů“, o kterých podrobně píšeme níže. Ale neměj obavy, při postupném učení to pro tebe bude hračka.

Co by měl Python Backend Developer umět?

V první řadě je potřeba si osvojit základy, mezi něž patří principy objektového programování, zadávání syntaxe nebo znalosti práce s CSS, HTML, JavaScriptem, jazykem SQL a databázemi. Tyto dovednosti se ti budou hodit i při studiu jiných programovacích jazyků.

Neobejdeš se ani bez znalosti tzv. frameworků, které jsou pro práci s Pythonem zásadní a které zrychlují práci na projektu. V našich kurzech vyučujeme nejoblíbenější framework Django, který je obecně uznávaný jako vstupní brána do backendového programování. Díky Djangu budeš od začátku stavět aplikace tak jak je staví profíci.

Stejně tak je podstatné umět používat alespoň základní knihovny, které programování v Pythonu neuvěřitelně zjednodušují.

Když získáš výše uvedené dovednosti, máš z velké části vyhráno. Vše se nejlépe naučíš tak, že budeš pracovat na reálném projektu – proto také studenti našeho kurzu vytváří závěrečných projekt, kterým se pak mohou pochlubit na pohovorech.

Odstartuj změnu kariéry ještě dnes

Teď už víš, co je potřeba k rozjezdu kariéry Python Backend Developera. Tak na co ještě čekáš?

Vykroč za prací snů a lepší výplatou ještě dnes a přihlas se do našeho kurzu Python Backend Developer, který je ideální i pro začátečníky. Po jeho absolvování můžeš začít pracovat jako juniorní Python Developer.

Pokud máš jakékoliv otázky, napiš nám na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.