« Seznam kurzů

Co je data science a proč s její znalostí na pracovním trhu zazáříš?

Vyhlížíš kariérní posun? Skvěle placená a perspektivní práce nemusí spočívat jen v programování nebo testování softwaru. Na trhu jsou rok od roku žádanější datoví vědci, kteří využívají techniky tzv. data science (datové vědy). Níže ti prozradíme, co tento obor budoucnosti obnáší. Nebo rovnou mrkni na náš kurz Data Scientist, k jeho zahájení ti stačí základní znalost Excelu.
21.6.2024 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Co je data science

Data science (česky datová věda) je vědní obor, který umožňuje vyvozovat závěry ze shromážděných dat, a to pomocí analytických, matematicko-statistických a programátorských postupů. S využitím strojového učení s ní lze provádět i hloubkovou analýzu dat.

Když to trochu zjednodušíme: datový vědec je něco jako digitální detektiv používající specializované nástroje, algoritmy a strojové učení k tomu, aby v datech (například velké množství dat konkrétní firmy) našel určitý vzorec.

Data scientist například určuje, které otázky by si měl jeho firemní tým klást a jak na tyto otázky pomocí dat odpovědět. Často také vyvíjí prediktivní modely.

Skvělá zpráva je, že nemusíš mít vystudované tři vysoké školy ani mít titul z matematiky. Pokud tě baví práce s čísly a umíš trochu pracovat s Excelem, otevírá tento obor příležitosti i tobě.

Pracovní náplň datového vědce

Datoví vědci jsou částečně matematici, trochu IT specialisté a kouskem také byznysoví stratégové. Jednu nohu mají v sektoru informačních technologií a druhou ve světě byznysu, protože výsledky jejich práce výrazně ovlivňují další rozvoj firmy. Data scientist například z dat vyvodí a navrhne, které konkrétní kroky udělat, aby podnikání nestagnovalo.

Náplní práce datového vědce je tedy především:

  • Transformace velkého objemu nestrukturovaných dat do stravitelné podoby.

  • Používání nástrojů a metod datové vědy k řešení byznysových problémů.

  • Vytvářet z analyzovaných dat závěry.

  • Vytvářet a validovat prediktivní modely.

  • Hledat v datech trendy i vzorce a na základě toho navrhovat postupy k efektivnějšímu podnikání.

  • Výsledky analýz srozumitelně vysvětlovat svému týmu.

Jak vidíš, každodenní „pracovní chleba“ datového vědce je pestrý, ale právě v tom spočívá kouzlo tohoto oboru – nikdy nebudeš dělat monotónní práci, která by tě po pár měsících omrzela.

Kde jako datový vědec najdeš uplatnění?

Nebudeme přehánět, když řekneme, že jako data scientist můžeš dostat příležitost prakticky v každém oboru. Důvod je jednoduchý: všechny firmy napříč sektory potřebují zlepšovat a optimalizovat podnikání, pilovat procesy nebo zdokonalovat své produkty. A v současnosti to jen těžko dokážou bez kvalitně zpracovaných a interpretovaných dat.

Podle amerického úřadu pro statistiku práce (US Bureau of Labor Statistics) vzroste mezi roky 2022 a 2032 počet datových vědců ve firmách o 35 %. Podobný trend lze očekávat nejen v USA, ale i na dalších kontinentech, včetně Evropy.

Ať jsme co nejvíc konkrétní, tak datoví vědci nachází často uplatnění v:

  • IT a dalších technologických oborech
  • finančním sektoru
  • zdravotnictví a biotechnologiích
  • marketingu a prodeji
  • výrobě a logistice
  • e-commerce
  • telekomunikacích

Budete tedy jen na tobě, které odvětví tě nejvíc zaujme a jemuž se jako datový vědec/vědkyně rozhodneš věnovat.

Které dovednosti se hodí pro data science

Jak už jsme zmínili, ke vstupu do oboru datové vědy není potřeba mít plnou hlavu znalostí a dovedností. Když však budeš už na začátku disponovat výbavou některých konkrétních schopností, stane se pro tebe poznávání datové vědy ještě jednodušším.

Pro data science je ideální, pokud tě baví práce s čísly nebo máš základní přehled ve statistice. Pomůže ti také jakákoliv znalost zacházení s databázemi, analytické myšlení i pokročilé komunikační dovednosti a touha učit se novým věcem.

Ale neboj, vše se dá naučit!

Jaký bere data scientist plat?

Práce datových vědců je nadprůměrně ohodnocená, podle dat serveru Jooble si v červnu 2024 přijdou i na více než 70 tisíc Kč měsíčně, u méně pokročilých se pak odměna pohybuje kolem 40 tisíc Kč.

Zkušenosti ze zahraničí nicméně ukazují, že nejlepší lidé v oboru mohou bez problému vydělávat i přes 100 tisíc Kč měsíčně. K této metě je však potřeba se postupně dopracovat.

Náš data science kurz tě připraví na práci juniorního datového vědce

Udělej ještě dnes zásadní krok ke změně kariéry a přihlas se na náš komplexní kurz Data Scientist.

Naučíš se definovat problémy, shromažďovat data, očistit je a zpracovat v Pythonu. Kromě toho budeš vědět, jak je vizualizovat nebo vytvářet neuronové sítě. Ale co hlavně: po absolvování kurzu budeš připraven/a hledat si práci na pozici juniorního datového vědce.

Na kurz Data Scientist navíc můžeš využít příspěvek až 50 tisíc Kč od MPSV. Máš-li jakékoliv otázky, neváhej nám kdykoliv napsat na e-mail ahoj@coderslab.cz.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.