« Seznam kurzů

5 vychytávek (gadgetů), které zefektivní práci každého IT specialisty

Jak to profi ajťáci dělají, že řadu úkolů zvládají rychle a levou zadní? Kromě odborných znalostí za jejich úspěchem stojí i zdánlivě drobné vychytávky (někdy se jim říká gadgety), které usnadňují každodenní rutinu nebo podporují zdravou práci u počítače.
29.3.2024 | 5 minuty k přečtení | Sdílej na:

Každý programátor, tester softwaru nebo třeba datový analytik používá trochu jiné vychytávky, a tak jsme vybrali ty nejpoužívanější a nejoblíbenější. Jde převážně o hardwarové vybavení, které podpoří plynulost práce, fungování počítače nebo tvé zdraví.

Co jsou to gadgety

Vychytávkám, o kterých bude níže řeč, se v IT prostředí říká anglickým slovem „gadgety“. Představ si pod tímto výrazem jakýkoliv předmět technického rázu (ale někdy může gadget mít i softwarovou podobu), jehož úkolem je IT specialistovi zjednodušit život nebo zefektivnit jeho práci. Zkrátka jde o zlepšováky všeho druhu. Běžně se takové vychytávky používají i k údržbě počítače či notebooku.

Mezi gadgety často najdeš technologické novinky na trhu, které jako první zkouší právě ajťáci, teprve pak se dostávají do povědomí široké veřejnosti.

Proč gadgety hrají důležitou roli

Znalosti a dovednosti získané na kurzech nebo ve škole jsou ze všeho nejdůležitější, protože bez nich se nemůžeš do práce v IT odvětví pustit. Stejně tak je dobré mít aspoň některé Soft Skills, tedy měkké dovednosti, které často odlišují průměrné ajťáky od nejlepších.

Zásadní roli ale hraje také schopnost efektivně řešit každodenní problémy, umět si zajistit komfort při práci nebo udržovat své pracovní nástroje v co nejlepší stavu. Právě proto se hodí mít pod palcem různé vychytávky (gadgety). Jestli zatím žádné nepoužíváš, nesmutni – spoustu si jich osvojíš už během našich IT kurzů.

Začít využívat gadgety doporučujeme mimo jiné z těchto důvodů:

  • Budeš mít větší pohodlí při práci i lepší zdraví – postarají se o to gadgety, jako jsou ergonomické klávesnice, myši nebo židle, o nichž ti víc prozradíme níže v textu. Dlouhodobá práce u počítače totiž v některých případech vede ke zdravotním problémům a vhodné vychytávky sníží pravděpodobnost, že tě tyto potíže dostihnou.
  • Zvýšíš efektivitu své práce – napadlo tě, že jen díky technické vychytávce ušetříš až desítky minut denně? Typickým příkladem je používání klávesových zkratek nebo myši s více tlačítky.
  • Zlepšíš svou kreativitu – některé vychytávky mají i čistě kreativní ráz, což se hodí především programátorům. Například různé logické hry nebo hlavolamy ti umožní podívat se na řešený problém z jiné perspektivy. Mezi kreativního gadgety patří třeba Rubikova kostka.
  • Udržíš hardware v kondici – existuje i spousta zlepšováků pomáhajících při údržbě počítače nebo jiného hardwaru, například různé nástroje usnadňující čištění.
  • Radost z práce – není to jen o tvrdé práci, ale i o tom, aby tě IT profese naplňovala. Zkus si proto každý den zpříjemnit organizéry, stojánky, LED pásky, moderními kabely a dalšími gadgety, které na první pohled nemají velký užitek, ale z dlouhodobého hlediska je oceníš.

5 nejlepších vychytávek

Jak vidíš, gadgetů existuje celá řada a při jejich volbě hodně záleží i na tom, kterému zaměření se v rámci IT věnuješ. Jestli zatím nevíš, které zlepšováky pro tebe budou ideální, možná ti napoví náš výběr 5 nejlepších.

Klávesové zkratky

Používej klávesové zkratky a uvidíš, že tvá práce bude vypadat úplně jinak. Možná ti chvíli potrvá se zkratky naučit, ale brzy si je zautomatizuješ a svou práci několikanásobně zrychlíš. To oceníš hlavně v situacích, kdy tě bude tlačit blížící se deadline.

Obrazovka s vysokým rozlišením

Pracovat jen s malou obrazovkou na notebooku? Když jsi na cestách mimo kancelář, není problém, ale dlouhodobě je používání jedné obrazovky neefektivní. Zkus si tedy na pracovní místo pořídit jednu nebo více obrazovek s vysokým rozlišením, které ti například umožní snadno používat více aplikací najednou.

Ergonomické pomůcky

Pokud plánuješ za počítačem pracovat spoustu let, měly by pro tebe být ergonomické vychytávky prioritou. Myši, židle, stoly nebo klávesnice speciálně uzpůsobené pravidelné práci za monitorem ti pomohou zůstat fit, i když pracuješ třeba několik hodin v kuse. Chybu neuděláš ani s brýlemi filtrujícími modré světlo.

Dokovací stanice

Chceš k práci využívat notebook, ale zároveň jej potřebuješ z velké části používat jako běžný počítač? Tak si pořiď dokovací stanici. Jakmile do ní laptop vložíš, můžeš snadno připojit monitory, myši, klávesnice, tiskárnu, reproduktory a další zařízení. Tuto vychytávku ocení hlavně ti, kteří pravidelně pracují na jednom místě.

Nástroje pro údržbu

Když nebude správně fungovat tvůj počítač nebo notebook, těžko odvedeš kvalitní práci. Takže dej rozhodně šanci i jakýmkoliv gadgetům souvisejícím s údržbou zařízení. Nezapomeň si pořídit co nejlepší antivir, používat nástroje na čištění pevného disku nebo svůj PC/notebook čistit i mechanicky, například pomocí stlačeného plynu ve spreji. Jestli s údržbou nemáš příliš zkušeností, neboj se o radu požádat odborníka, případně zkušeného známého.

Otevři si dveře do světa IT ještě dnes

Plánuješ se odpoutat od každodenního stereotypu, změnit kariéru a vydat se na dráhu IT? Díky našim IT kurzům to zvládneš během několika týdnů, po jejich absolvování budeš připraven/a na práci juniorního IT specialisty.

Seznam aktuálně vypsaných kurzů najdeš zde.

Těžkou hlavu si nemusíš dělat ani s cenou kurzu. I když je vyšší, na většinu částky můžeš získat dotaci až 50 tisíc Kč od Ministerstva práce a sociálních věcí (tj. až 82 % ceny kurzu). Jak dotaci získat a jak probíhá vyřízení žádosti? To si přečti v podrobném článku.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.