« Seznam kurzů

7 důvodů proč stojí za to se učit se programování

V dnešní době jsme všichni v každodenním životě závislí na technologiích, ale jen málokdo umí číst a psát kód. I pokud ti programování stále nic neříká, věř, že existuje mnoho důvodů, proč je skvělé se ho naučit.
22.3.2023 | 5 minuty k přečtení | Sdílej na:

Atraktivní plat a mnoho kariérních příležitostí

Odvětví informačních technologií je obrovské. Schopnost programovat ti dává nespočet pracovních příležitostí. Po programátorech je velká poptávka po celém světě. Můžeš se stát freelancerem a pracovat, kdy a kde chceš – ať už pro firmy, jednotlivce nebo na vlastních projektech. Své programátorské dovednosti můžeš využít také pro vlastní startup. Platy programátorů jsou tak vysoké i proto, že tato profese vyžaduje kritické myšlení a analýzu situace. Lidé, kteří jsou mistry v programování, mohou pracovat i méně hodin, ale vydělají si více. Dalším přínosem je také velká míra flexibility v každodenním životě.

Zlepšíš své schopnosti řešit problémy a logické myšlení

Řešení problémů je základem programování. S velkým problémem si můžeš poradit tak, že jej rozdělíš na menší části, které půjdou řešit jednodušeji. Kódování nutí mozek soustředěně přemýšlet o problému, uspořádat si myšlenky, použít logiku a navrhnout celé řešení. Pokaždé, když se setkáš s novým problémem, dopřáváš svému mozku skvělý trénink.

Studium programování je tedy cvičením pro mozek, které v konečném důsledku zlepšuje schopnosti řešení problémů a logického myšlení obecně. Pomůže ti řešit problémy, se kterými se v životě denně setkáváš.

Výsledkem tvé práce mohou být nástroje, které pomáhají lidem, takže si získáš jejich respekt. Nakonec se staneš chytřejší/m. Budeš schopen/a rozeznat skutečný problém skrývající se za řadou symptomů a vyřešit ho pomocí svého logického přístupu.

Posílíš si mezilidské vztahy a komunikační schopnosti

Kódování ti pomůže zlepšit nejen tvé technické dovednosti, ale také komunikační schopnosti. Když jsi součástí týmu, musíš většinou spolupracovat s ostatními kolegy či kolegyněmi. Budeš s nimi často diskutovat o projektu a obhajovat logickými argumenty své řešení, či formulovat své dotazy tak, aby byly dostatečně jednoznačné a bylo na ně možné jednoduše odpovědět. Budeš komunikovat se svým nadřízeným – to všechno nakonec rozvine také tvé měkké dovednosti, které ti pomohou budovat dobré vztahy nejen v profesním, ale i v osobním životě. V kódování se dějí kouzla. Když pracuješ s dalšími inteligentními lidmi a společně budujete něco, na čem lidem opravdu záleží, změní to postupně i tebe.

Nové technologie vládnou světu

Technologie jsou dnes používány úplně všude. Staly se součástí našeho každodenního života, ať už jde o praktické věci, zábavu nebo mezilidskou komunikaci. Existují tisíce průmyslových odvětví, jejichž chod je závislý na počítačových programech. Vědci používají počítače k analýze a přezkoumávání výsledků svých experimentů a k vlastnímu výzkumu. Technologie se používají při analýze dat, ve finančnictví, potravinářském průmyslu, vzdělávání, zákaznickém servisu nebo ve zdravotnictví.

Kódování může být i kreativní práce

Přesto, že kódování je vždy považováno za něco matematického, frustrujícího a nudného, je to ve skutečnosti vlastně kreativní činnost. Když si programátoři všimnou, že je na světě něco nedokonalého, jejich úkolem je problém analyzovat a nabídnout funkční řešení. Vnímají problém, kterému čelí, a používají svou tvůrčí logiku k nalezení řešení.

Pochopení obou stran problému

V programování instruuješ počítač, co přesně má vykonávat za činnosti a operace. Pokud instrukce zadáš chybně, či nejednoznačně, program skončí chybou, či nesprávným výsledkem. Jako programátor, který je zvyklý psát kód a instruovat počítač k jednoznačnému vykonávání jednotlivých instrukcí, budeš komunikovat i s netechnickými lidmi, kteří ti budou zadávat své požadavky. Tito lidé nemají podobnou zkušenost ani potřebu jako budeš mít ty. Nepřesnost či nejednoznačnost v jejich zadání nemusí být v lidské komunikaci na obtíž, ale pokud máš požadavek správně přenést do kódu, potřebuješ si analyzovat, jak se má program chovat i v případech, které zadavatel nepředpokládal atd. Zpravidla se budeš muset ptát, co přesně je myšleno tím, co lidé říkají. Budeš muset pochopit skutečný problém, který se skrývá za požadavkem klienta.

Toto je příklad rozhovoru mezi programátorem a klientem:

Klient: „Rád bych přidal na stránku se seznamem klientů nové políčko description.”

Ty: „Proč potřebujete nové políčko v seznamu klientů?”

Klient: „Protože si tam píšu telefon a chci jej vidět v seznamu.”

Ty: „Ale políčko telefon je přeci v seznamu již zobrazeno.”

Klient: „No jo, ale tam mi číslo nejde napsat.”

Ty: „A proč to nejde?”

Klient: „Protože tam chybí předvolba pro Slovensko.”

Ty: „Aha, takže když přidáme předvolbu pro Slovensko, tak to půjde a nebudete potřebovat přidat nové políčko do seznamu?”

Klient: „Ano, tím by se to vyřešilo.”

Ty: „Dobře. Přidám novou předvolbu a tím váš problém vyřešíme.”

Klient: „Ano. To by bylo fajn. Díky.”

Pro ostatní oddělení ve firmách, které nemají s kódováním nic společného, bývá zpravidla obtížné pochopit celý proces, který je třeba provést. Může docházet k nedorozuměním při hledání řešení určitého problému. Díky znalosti programování si můžeš představit nebo alespoň pochopit rizika a problémy z pohledu inženýra. Nezáleží na tom, zda jsi ve firmě manažerem, vedoucím týmu nebo marketingovým specialistou. Pokud se vyznáš v kódování, máš šanci pochopit obě strany.

Získané zkušenosti ti změní život

Programování je novou výzvou. Tvoje role řešitele problémů tě naučí přiměřeně riskovat, což se ti bude hodit i v běžném životě. Svět je plný softwaru, aplikací a webových stránek. Když je sám/a vytváříš, chápeš, jak systémy fungují a cítíš se sebevědomější a silnější. Každý problém, který jako programátor/ka vyřešíš, tě posiluje a stane se pro tebe celoživotní zkušeností. Postupně se začnou vyřešené problémy opakovat a ty se stáváš seniorem.

Můžeš se stát programátorem, nebo i testerem software. Podívej se na kurzy, které jsme pro tebe připravili.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.