Top náměty na projekt do portfolia frontend developera v roce 2023

Tvoje osobní online portfolio může kompenzovat nedostatek praxe na reálných projektech. Pokud za sebou nemáš projekty pro zaměstnavatele, pomůžeš si tím, že zpracuješ jeden nebo více projektů jen tak “do šuplíku”.
17.7.2023 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Při realizaci osobního projektu si vyzkoušíš všechno, co ses doposud naučil/a odladíš projekt a umístíš jej na web. Připravili jsme pro tebe 11 zajímavých námětů na projekt.

1. Web pro restauraci

Vytvoř webové stránky pro místní restauraci v okolí. Může se jednat o reálnou restauraci, nebo si ji můžeš vymyslet. Do webu přidej zobrazení menu, možnost vytvoření online rezervace, kontaktní informace a interaktivní mapu polohy. Soustřeď se na estetické a vizuální podání a použitelnost.

2. Web s předpovědí počasí

Naprogramuj aplikaci zobrazující aktuální počasí a jeho předpověď pro konkrétní místo, nebo pro různá místa. Pro vizualizaci historických dat i předpovědi použij grafy, ikony nebo i ilustrace. Snaž se o vizuálně atraktivní znázornění. Můžeš si vyhrát s animacemi. Aktuální data získáš zdarma např. na Open Meteo nebo Open Weather Map.

3. Fitness Tracker

Vytvoř webový fitness tracker, který uživatelům umožní zaznamenávat si tréninky, sledovat svůj pokrok a stanovit si cíle. Jako součást aplikace vytvoř registraci uživatelů, jejich přihlašování a zobrazování správných dat pro každého uživatele a případně i personalizovaná doporučení, která se v aplikaci budou zobrazovat.

4. Monitor akcií nebo měnových párů

Pokud tě zajímají akciové trhy nebo forex, můžeš vytvořit aplikaci na zobrazování historického průběhu akcií nebo měnových párů. Historická data jsou k dispozici zdarma např. na Yahoo Finance. Data můžeš znázornit grafem a můžeš přidat i základní indikátory, např. klouzavý průměr apod.

5. Kvíz nebo hra

Vytvořte webový kvíz nebo triviální hru na libovolné téma. Kvíz může být vzdělávací nebo zábavný. Implementujte funkce, jako jsou otázky s výběrem odpovědí, vyhodnocení a pokud je to dává smysl, můžeš přidat i žebříček výsledků.

6. Databáze receptů a jejich sdílení

Navrhni a vytvoř webovou aplikaci, ve které mohou uživatelé sdílet své vlastní recepty s komunitou dalších kuchařů. Uživatelé budou moci vyhledávat recepty, označovat si oblíbené recepty. Do aplikace přidej vyhledávání, filtry, uživatelské profily a případně i sdílení na sociálních sítích.

7. Web na inzerci pracovních míst

Vytvoř webovou aplikaci s nabídkou pracovních míst, na které mohou zaměstnavatelé zveřejňovat nabídky práce a uchazeči o zaměstnání je mohou vyhledávat. Do aplikace zapracuj funkce, jako je vyhledávání, filtry, uživatelské profily a zasílání životopisů.

8. Todo list

Vytvoř jednoduchou webovou aplikaci, která umožní uživatelům zadávat nové úkoly do aplikace, označovat je jako dokončené nebo je odstraňovat ze seznamu. Zaměř se na jednoduchost a použitelnost.

9. Digitální zpěvník

Vytvoř webovou aplikaci, kde budou moci uživatelé sdílet texty písniček včetně kytarových akordů. Aplikace se bude skládat z editoru, kde bude možné k textu každé písně přidat nadpis, autora a kytarové akordy na přesné místo v textu písně. V editoru se soustřeď na jednoduchost použití. Dalším pohledem bude zobrazení detailu písně s možností transpozice (posun všech akordů do jiné tóniny).

10. Vyhledávač knih a filmů

Vytvoř aplikaci, která umožňuje uživatelům vyhledat a zobrazit knihy, či filmy. Využij k tomu externí API jako IMDb nebo Google Books API.

11. Online kalkulačka

Postav jednoduchou aplikaci, která může sloužit jako kalkulačka na základní aritmetické funkce (sčítání, odčítání, násobení a dělení). Můžeš uchovávat historii předchozích výsledků a zobrazovat ji v rámci aplikace.


Portfolio je tvoje vizitka

Při tvorbě aplikace se soustřeď na čistou strukturu kódu, responzivní design a uživatelskou použitelnost. Tvoje portfolio je tvou vizitkou. Mělo by přehledně demonstrovat jaké konkrétní problémy jsi při tvorbě aplikace vyřešil/a, což ti pomůže prokázat, že podobné problémy můžeš řešit i v rámci reálných projektů.

Inspiruj se u existujících projektů

Než se pustíš do svého projektu, udělej si na internetu průzkum podobných projektů, kterými se můžeš inspirovat. Inspiraci můžeš najít také na platformách typu TemplateMonster.com. Obrázky, které můžeš použít zdarma najdeš na Unsplash.com, nebo Freepik.com

Užij si kódování a pochlub se nám svým projektem!

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.