« Seznam kurzů

První práce v IT a jak jí najít?

Odvětví IT láká stále více nových uchazečů na vysoké platy, výhodné pracovní podmínky a možnost rychlého růstu. Mnoho lidí proto uvažuje o radikální změně své kariéry a vstupu do světa IT, který v dnešní době nabízí velké možnosti rozvoje. Láká nová profesní buducnost i tebe?
29.3.2023 | 2 minuty k přečtení | Sdílej na:

Dokončíš kurz programování nebo testování a rozhodneš se hledat novou práci. Jak to ale udělat? Kde začít?

Začni svým portfoliem

Při hledání první práce je tvoje osobní portfolio jedinou vizitkou tvých dovedností, kterou se můžeš budoucímu zaměstnavateli pochlubit. Je důležité, abys své dosavadní projekty (malé i velké) shromáždil/a na jednom místě – na GitHubu. Pokud věnuješ čas zdokonalování svého portfolia, pomůže ti to při hledání nové pozice! Pro inspiraci se podívej na článek 15 inspirativních portfolií webových developerů.

Buď proaktivní

Personalisté hledají programátory, kteří projevují nadšení a odhodlání. Proto je dobré podpořit absolvování kurzu dalšími úspěchy. Můžeš si vytvořit vlastní webové stránky, nebo pomáhat svým přátelům optimalizovat jejich internetový obchod. Získáš tak další projekty do tvého portfolia, ale hlavně ukážeš svému budoucímu zaměstnavateli, že se chceš neustále učit a programování je pro tebe víc, než jen práce. Právě takové juniory firmy hledají!

Pokud už máš své portfolio, kde prezentuješ své dovednosti, nastává čas hledat práci snů. Kde začít?

Využij sociální média

Ještě nejsi součástí profesní sítě LinkedIn? Je načase to změnit! Vytvoř si profil, buď aktivní a dej o sobě personalistům vědět! Sleduj zajímavé oborové účty, zapojuj se do diskusí a uvidíš, že nezůstaneš bez povšimnutí.

Neboj se udělat kompromis

Často se setkáš s tím, že nabízená práce není úplně to, co jsi čekal/a. Může být třeba zkombinována s další činností, či zaměřením. Např. při hledání práce testera můžeš narazit na kombinovanou pozici ‚Tester a operátor podpory‘. Pokud hledáš svůj první job, tak doporučujeme zvážit i takové nabídky. Minimálně budeš mít referenci a další práce se ti bude hledat jednodušeji.

Nevzdávej to po prvním neúspěchu

Přesto, práce v IT je dostatek, v určitých případech se ti může stát, že tě potká série neúspěšných pohovorů, nebo dokonce, že dostaneš zamítavé emaily a k pohovoru ani nedojde. Důvody mohou být různé a je to normální. Nevzdávej se a nepropadej pocitům méněcennosti. Ptej se personalistů na upřímnou zpětnou vazbu. Důležité je nepřestat to zkoušet.


Absolvování kurzu IT je jen začátek tvojí cesty při hledání vysněné práce v IT. Dobře se na tento proces připrav a nepolevuj ve svém úsilí. Pokud projevíš odhodlání a motivaci, získáš svou první práci poměrně rychle!

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.