« Seznam kurzů

Proč se stát programátorem?

Ať už sníš o drahém autě, vlastním bytě, životě na karibské pláži, technologických novinkách, nebo jen o tom, že budeš spát do oběda a budeš svým vlastním pánem, víme, co bys měl/a dělat!
24.2.2023 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

1. Máš dobrý finanční příjem

Říká se, že štěstí si za peníze nekoupíš, ale ruku na srdce, máš-li peníze, život je jednodušší. Server Business Insider na počátku roku 2023 zveřejnil zprávu 10 nejrychleji rostoucích jobů, kde si můžeš vydělat 6ti místné odměny, aniž bys musel/a chodit do kanceláře na plný úvazek. Mezi pracovními pozicemi, které jsou v tomto žebříčku uvedeny, najdeš vesměs softwarové developery a další IT specialisty.

V seznamu deseti nejbohatších lidí magazínu Forbes za rok 2022 je hned 5 osob, které se živily na začátku své kariéry jako programátoři, nebo pracovaly v IT (Jeff Bezos, Larry Ellison, Bill Gates, Larry Page, Sergey Brin).

2. Práce odkudkoliv na světě

Máš rád/a dlouhý pobyt v různých zemích světa, nebo se ti naopak líbí trávit většinu času doma? Práce programátora ti bez problémů splní obě možnosti. Je to jedna z mála profesí, kterou můžeš úspěšně vykonávat na dálku, ať už jako freelancer, nebo jako zaměstnanec firmy. On-line komunikační nástroje a nástroje určené pro týmovou práci ti umožní realizovat projekty s lidmi z různých destinací. Často jsou vývojové týmy roztroušené po celé zeměkouli a nebývá výjimkou, že se některé z nich nikdy nepotkaly naživo.

3. Pro noční sovy i ranní ptáčata

Jako programátor si můžeš pracovní dobu za určitých podmínek určovat sám/a. Obvykle se zabýváš konkrétním problémem, který musíš vyřešit, ale kdy to uděláš, to už záleží jen na tobě. Při příchodu do práce a odchodu z práce se nemusíš nikomu hlásit. „Programátoři sice často tráví před monitorem více času, než jim ukládá smlouva, ale důvod je jednoduchý. Tato práce je skutečně baví a fascinuje. Pro lidi pracující v jiných oborech je to jen těžko představitelné… Čím více o technologiích víte, tím je pro vás práce zajímavější”, vysvětluje Jacek Tchórzewski, spoluzakladatel IT akademie Coders Lab.

4. Práce s vášní

Máš rád/a zvířata? Zajímá tě umění, obchod nebo inženýrství? Chceš pracovat ve zdravotnictví nebo v bankovnictví? Díky digitalizaci všech aspektů našeho života mohou programátoři realizovat svůj potenciál v jakémkoli oboru souvisejícím s jejich zájmy. Dříve či později bude každá instituce potřebovat IT specialisty. Programátoři vytvářejí aplikace pro varování před přírodními katastrofami, programy pro diagnostiku zdravotních potíží nebo spolupracují na vývoji pečovatelských robotů pro seniory.

5. Začít můžeš kdykoliv

A teď to nejlepší: pokud je ti 30 let a uvědomíš si, že bys raději byl/a lékařem než učitelem angličtiny, tvé šance na úspěch jsou poměrně malé. Pokud vše dobře půjde, můžeš se stát lékařem kolem čtyřicítky. Aby ses stala právníkem, potřebuješ nejméně osm let studia. Pokud tolik času nemáš, máme pro tebe dobrou zprávu. Aby ses stal/a programátorem, nemusíš absolvovat studium informačních technologií. I bez titulu se dá začít a v tu chvíli jsou důležité tvoje dovednosti, které můžeš získat různými způsoby: od samostudia přes on-line kurzy až po programátorské bootcampy. „ Kurzy na naší škole jsou mimořádně intenzivní. Je to šest týdnů prakticky vytržených ze života, ale během této doby si osvojíte nejen konkrétní dovednosti, ale také si vytvoříte online portfolio, se kterým můžeš získat první zaměstnání. Tento model výuky ti umožní získat v krátké době kvalifikaci potřebnou k zahájení kariéry v tak prestižním odvětví jako je IT,” vysvětluje Martin Ptáček z IT akademie Coders Lab.

6. Roboti tě nenahradí

Podle mnoha prognóz postupně zmizí poptávka po řadě profesí. Řidiči, účetní, zaměstnanci call center nebo bankovní úředníci mají důvod k obavám. Je vysoce pravděpodobné, že je v jednu chvíli nahradí roboti. O profesi programátora však nemusíš mít strach. Po celém světě chybí miliony odborníků. Vzhledem k plánované automatizaci mnoha odvětví bude narůstat poptávka po lidech, kteří budou potřebné stroje nejen vyvíjet, ale také na ně dohlížet.

7. Programátoři a programátorky jsou partneři snů ;-)

Práce programátora z tebe udělá dokonalého partnera! Myslíš si, že je to absurdní? Zvaž následující argumenty. Programátoři jsou inteligentní a uvažují logicky – to se ve vztahu hodí, aby nedocházelo ke zbytečným střetům. Mají trpělivost, protože ta je nutností pro hledání řešení programátorských i lidských problémů. Jsou racionální a přímočaří – nekomplikují partnerovi život, stejně jako by nikdy nekomplikovali svůj kód.

Chceš začít své dobrodružství s IT? Podívej se, jaké kurzy programování jsme pro tebe připravili. Staň se programátorem nebo testerem softwaru.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.