« Seznam kurzů

Práce v IT na dálku

Jak se postarat o svůj profesní komfort a naplánovat si den? Dělat práci téměř odkudkoli na světě má mnoho výhod, ale bude to od tebe vyžadovat dobrou organizaci a sebekázeň.
29.3.2023 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Flexibilní pracovní podmínky preferuje stále více lidí. Populární nástroj na řízení projektů Freelo.cz se ptal vývojářů a lidí pracujících v IT, o jaké benefity by rozhodně nechtěli přijít: „Ze všech výhod si programátoři v roce 2023 (stejně jako v roce předešlém) nejvíce cení volné pracovní doby, svobody v rozhodování a flexibility. Tuto odpověď si vybralo 92 % dotázaných. V těsném závěsu se beze změny umístila možnost home office a práce na dálku, která je důležitá pro 91 % respondentů.“

Programátoři i testeři vyhledávají práci na dálku

Na portálech s nabídkami práce se stále častěji setkáš s termíny ‚home office‘ nebo ‚hybridní režim‘ (docházení do kanceláře, kombinované s home office) a to zejména v souvislosti s pozicemi v IT a logistice. K plnění povinností v tomto režimu je třeba mít k dispozici počítač, který často dostáváš od zaměstnavatele, stabilní připojení k internetu a odpovídající dovednosti.

Platforma No Fluff Jobs zpracovala na základě inzerovaných pozic analýzu „The IT job market in 2022“. Z celkového počtu nabízených pozic uvádělo 62 % inzerátů možnou spolupráci jako „fully remote“ práci a dalších 10 % inzerátů připouštělo, nebo preferovalo hybridní model. Počet nabídek vzdálené spolupráce vzrostl oproti roku 2021 o 9 %. Průměrný nabízený plat v plně vzdáleném módu (5 dní v týdnu) byl navíc o 22 % vyšší než u hybridního modelu, nebo každodenní docházky do kanceláře.

Home office: Práce na dálku, která přináší řadu výhod zaměstnancům i zaměstnavatelům

Práce na dálku má mnoho výhod. Abys ji však mohl/a vykonávat, je třeba si ve svém domě/bytě připravit místo, které ti bude sloužit jako kancelář. Takový prostor ti musí poskytovat především odpovídající komfort. Pro plnění svých povinností bys měl/a mít klid, který je základním kamenem dobrého soustředění a pomáhá předcházet vzniku zbytečných chyb. Lidé, kteří dříve pracovali obklopeni mnoha dalšími kolegy, mohou zpočátku pociťovat určité nepohodlí kvůli převládajícímu tichu a nemožnosti hovořit s ostatními zaměstnanci. Absence rozptýlení má však pozitivní vliv na tvoji produktivitu, navíc si můžeš uspořádat denní program podle svých potřeb.

Mezi výhody práce na dálku patří:

  • Šetří peníze jak zaměstnanci, tak zaměstnavateli – podřízený může vykonávat své povinnosti z libovolného místa a * nemusí platit za dojíždění; firma zase ušetří finanční prostředky, které by vynaložila na přípravu a údržbu pracoviště.
  • Plnění povinností v menším stresu – mj. díky tomu, že nemusí dojíždět do práce, čímž odpadá zdržování.
  • Pružná pracovní doba – možnost delší přestávky během dne (např. na procházku se psem).
  • Žádný problém s lokalitou zaměstnance – zaměstnavatel může hledat zaměstnance v celostátním měřítku, přičemž kandidát se může ucházet o práci s bydlištěm mimo město, kde se nachází sídlo firmy – 47 % lidí hledajících práci na dálku žije mimo největší aglomerace.
  • Možnost kombinovat rodičovské a pracovní povinnosti.

Nevýhody práce na dálku jsou následující:

  • Nutnost vypěstovat si určité návyky – dobrá organizace vlastní práce, zvýšení sebekázně.
  • Další nezbytností je schopnost samostatného řešení problémů.
  • Ostatní členové domácnosti musí respektovat skutečnost, že osoba pracující na dálku je v určitých hodinách v práci, přestože vykonává pracovní povinnosti doma.
  • Je třeba mít stálý přístup k rychlému a spolehlivému internetovému připojení.

Přestože má práce na dálku mnoho výhod, nemůže ji vykonávat každý. K jejímu zvládnutí je třeba disciplína, zodpovědnost a velmi dobrá organizovanost. Důležité je, že takové návyky lze poměrně snadno získat, pokud se učíš programovat na dálku. Školy, jako je například Coders Lab, nabízejí možnost zúčastnit se kurzů programování bez nutnosti opustit domov, díky tomu máš skvělou příležitost osvojit si systematický a zodpovědný způsob práce ze soukromí svého pokoje.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.