« Seznam kurzů

Co tě čeká jako juniora a na co se soustředit?

IT je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví na světě. Jen v Čechách a na Slovensku chybí kolem 30.000 IT specialistů.
7.3.2023 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Pojďme si ukázat pár čísel:

  • Očekává se, že celosvětový nedostatek full-time vývojářů vzroste z 1,4 milionu v roce 2021 na 4,0 miliony v roce 2025. (IDC)
  • V letech 2021 až 2031 se předpokládá, že tento obor poroste o 25 %, tedy mnohem rychleji, než je průměr. (Bureau of Labor Statistics)
  • 61 % personalistů uvádí, že mají vážný problém nalézt a obsadit místa kvalifikovaných developerů. (CodinGame)
  • Podle společnosti Evans Data Corporation bylo v roce 2019 na světě 23,9 milionu softwarových vývojářů. Poptávka na trhu je však mnohem vyšší a celosvětová populace profesionálních vývojářů by měla v roce 2024 dosáhnout 28,7 milionu.

Nikoho proto nepřekvapí, jak rychle může profesní dráha vést až k seniorní pozici. V 90. letech trvalo začínajícímu programátorovi získat titul senior až 11 let, zatímco v současnosti se tato doba zkrátila zhruba o polovinu.

Junioři, budete se učit celý život ;)

Zvládnutí základů programování a získání nové práce jako junior je jen začátek tvého dobrodružství ve světě IT. Ještě se toho musíš hodně naučit! Dobrého programátora charakterizují především zkušenosti, které získal při práci na projektech v různých týmech.

Práce v IT je pro ty, kteří si rádi rozšiřují své znalosti a učí se novým věcem. Vstup do světa IT je závazkem k celoživotnímu vzdělávání. Na co by se měl junior zaměřit, aby co nejrychleji a nejefektivněji povýšil na seniora?

Buď iniciativní a proaktivní

Na začátku tě čeká spousta učení. V této fázi bys měl/a pracovat především na vlastních projektech. Bude dobré, když si vytvoříš vlastní webové stránky, pomůžeš svým přátelům optimalizovat jejich internetový obchod, zapojíš se do života programátorské komunity apod. Účastí na takových projektech se budeš učit tím nejlepším možným způsobem – praxí. A právě takové juniory společnosti ochotně zaměstnávají. I když na začátku nemáš některé důležité dovednosti, firma tě zaškolí a za tvou práci ti zaplatí slušné peníze, pokud prokážeš, že se chceš učit a posouvat dál!

Využívej bezplatné materiály

Na webu je spousta materiálů, ze kterých se můžeš dozvědět o zajímavých tématech. Pokud pracuješ na projektu a zjistíš, že máš mezery ve znalostech – doplň si je! Využívej materiály v takové formě, která ti umožní učit se co nejefektivněji – videa na YouTube, programátorská fóra na internetu, blogy, výukové programy nebo knihy.

Na trhu je také mnoho kurzů programování pro lidi, kteří znají základy a chtějí se v programování zdokonalit. Pokud k učení potřebuješ skupinovou podporu a mentora, budou pro tebe ideální možností. Schopnost sebevzdělávání je v kariéře programátora velmi důležitá.

Zapoj se do komunitních vztahů

Jako junior budeš plnit jednoduché úkoly pod vedením zkušených kolegů. Neboj se je požádat o radu ohledně problému, na který jsi narazil/a při práci na projektu. Právě prostřednictvím diskuze se zkušenějšími lidmi získáš praktické znalosti srozumitelnou formou. Budeš-li mít tu možnost, neváhej a zúčastni se oborových konferencí a setkání. Nejen, že během nich získáš znalosti prakticky zdarma, ale také poznáš nové, často velmi inspirativní lidi.

Skvělou platformou pro účast v lokálních komunitách je MeetUp.com. Můžeš tam najít různé pravidelné i nepravidelné akce, srazy front-end developerů, srazy dívčí komunity front-end developerek, nebo Pyvo, aneb pravidelné setkávání Python developerů v různých městech. Srazy bývají neformální a obvykle obsahují několik přednášek na konkrétní téma. Určitě se podívej, co se děje ve tvém okolí.

Můžeš se také zapojit do komunity kolem nějakého Open Source nástroje a přispívat svým kódem ke zlepšení. Zdrojové kódy jsou kompletně přístupné komukoliv. Díky tomu se naučíš kód jiných developerů, nová řešení a také si rozšíříš a zpestříš své portfolio projektů.

Jak vidíš, být developerem je dobrodružná cesta, na které potkáš velké množství chytrých a inteligentních lidí, kteří se velmi rádi podělí o své znalosti.

Připrav se na celoživotní vzdělávání

Pokud se rozhodneš pro dráhu programátora, připrav se na neustálé průběžné vzdělávání. IT je nesmírně dynamické odvětví, ve kterém si musíš neustále aktualizovat své znalosti, abys držel/a krok s novými technologiemi a programovacími jazyky. Pouze praxe, hledání nových řešení a neustálé vzdělávání ti umožní získat cenné zkušenosti a pozici seniora.

Chceš zlepšit své dovednosti a kompetence? V Coders Lab máme Podívej se, jaké kurzy pro juniorní pozice zaměřené na testování software, programování backendu i frontendu.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.