5 nejčastějších mýtů o výuce programování

Kdo se může nebo nemůže stát programátorem? Existuje mnoho mýtů a polopravd a ne všechny se zakládají na skutečnosti. Dokazují nám to každý den naši absolventi, kterých je již více než 12 000! Jsou pro nás důkazem toho, že všechno jde, když se chce. Rozhodli jsme se vyvrátit nejčastější mylná přesvědčení o oboru IT.
5.4.2023 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

1. Jsem příliš starý na to, abych se učil programovat, či testovat

Není to pravda. Každý věk je dobrý k tomu, abyste se naučili nové dovednosti. Obzvláště takové, které souvisejí s tak perspektivním odvětvím jako je IT. Abychom se přizpůsobili dynamickým změnám, které probíhají po celém světě, musíme změnit své myšlení o vzdělávání. Myšlenka celoživotního vzdělávání je nesmírně důležitá a pomáhá nám čelit výzvám moderního světa.

Našemu nejmladšímu absolventovi bylo 18 let a nejstaršímu 58 let. Věk zde nehraje roli. Důležitá je touha učit se a odhodlání. Pokud si tedy myslíte, že jste na vstup do světa IT příliš staří, jste na omylu. Navíc lidé, kteří již mají nějaké odborné zkušenosti, jsou ze strany zaměstnavatelů velmi žádaní. Proč? Protože takový člověk už ví, jak si poradit v určitých situacích. Zajímavé může být také spojení vaší dosavadní praxe s novými znalostmi v oblasti developmentu.

2. Musím vystudovat informatiku, abych si našel práci

To není pravda. V roce 2019 provedl StackOverflow průzkum na obrovské skupině profesionálních programátorů. Zeptali se 71 800 vývojářů na jejich vzdělání a ukázalo se, že jen zhruba polovina z nich je absolventem vysoké školy s IT zaměřením!

Absolvování studia IT navíc nezajišťuje dostatečnou přípravu na práci v této profesi. Studium je z velké části zaměřeno na teoretické znalosti i ty v oblasti IT. Proto je nutná praxe. Zaměstnavatelé jsou si toho vědomi, a z toho důvodu věnují větší pozornost portfoliu a konkrétním dovednostem uchazečů než jejich formálnímu vzdělání. Většina našich absolventů neměla technické vzdělání a dnes již pracují jako programátoři.

Vypořádali jsme se tedy s největšími mýty, které opakují lidé, kteří chtějí vstoupit do světa IT. Jaký je ten další?

3. Se svými schopnostmi nemám šanci se naučit programovat

Nemusí tomu tak nutně být. Všechny tvé zkušenosti tvoří jedinečný soubor dovedností, které se ti v novém oboru mohou nějakým způsobem hodit. Pokud ve svém současném zaměstnání používáš nástroje jako je Excel na pokročilé úrovni, bude pro tebe snazší naučit se programovat od začátku.

A co když takové zkušenosti nemáš, zmaří to tvé šance? Rozhodně ne! Budeš muset dohnat několik věcí, ale pokud máš přístup k dobrým materiálům vhodným pro začátečníky, zvládneš to během chvilky.

Mezi našimi absolventy jsou lidé z nejrůznějších oborů: bývalý stavební dělník, geolog, grafik, náborář, voják, a dokonce i hrobník! Věk, pohlaví ani předchozí profesní zkušenosti nerozhodují o tom, zda můžeš programovat.

Nejdůležitějšími faktory jsou tvoje motivace a vytrvalost.

4. Diplom z vysoké školy stačí k tomu, abys získal/a práci

Toto přesvědčení má ve skutečnosti jen málo společného s realitou. Diplom z univerzity nebo absolvování kurzu ti nezaručí, že ihned získáš práci. Tvůj budoucí zaměstnavatel si bude chtít především ověřit tvé dovednosti a znalosti z praxe. Proto je při studiu programování, testování nebo UX designu tak důležité vytváření nových projektů a neustálé učení se. Bez praxe se nebudeš rozvíjet a zaměstnavatelé ti nebudou tak ochotně nabízet práci ve své firmě. Tvé znalosti musí být praktické. Teoretické znalosti se ti samozřejmě budou na tvojí kariérní cestě také hodit, ale na jiné a pokročilejší věci. Na samém začátku jsou důležité praktické dovednosti.

Pokud chceš vstoupit do světa IT, protože si myslíš, že hned dostaneš 100 000 Kč čistého, pak se bohužel velmi mýlíš.

5. Už jako junior budu vydělávat 100 000 Kč měsíčně

Toto je jeden z nejčastěji opakovaných mýtů o oboru IT. Bohužel, stejně jako v každém jiném odvětví, i v IT platí, že se počítají tvoje zkušenosti. Junior (v závislosti na společnosti) může počítat s počátečním výdělkem cca 50 000 Kč. Tvůj výdělek samozřejmě poroste úměrně s tvými stoupajícími zkušenostmi. Výhodou práce v oboru IT je, že můžeš velmi rychle zvýšit svůj příjem na ideální částku. To však vyžaduje, aby ses neustále učil/a, zapojoval/a se do projektů a rozvíjel/a se. V IT se to děje rychleji, než v jiných oborech!

Vyvrátili jsme tvé pochybnosti o všeobecně rozšířených názorech na to, kdo se může stát programátorem a kolik peněz si v IT skutečně vyděláš? Doufáme, že ano. Celý IT obor je nesmírně dynamický a neustále se rozvíjí. Pokud to chceš zkusit a začít své dobrodružství v IT, podívej se na naše kurzy, které tě na novou kariérní dráhu skvěle připraví.

Kurzy programování, testování

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.