« Seznam kurzů

Jaký počítač si vybrat na programování

Programátoři během své kariéry musí udělat řadu klíčových rozhodnutí, patří mezi ně i výběr správného počítače nebo notebooku. Podle kterých parametrů se při nákupu řídit, aby tvoje programátorské PC zvládlo vše, co potřebuješ?
6.12.2023 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Role počítače v programování

I když ti na první pohled může přijít, že výběr počítače je detail, ve skutečnosti rozhoduje o efektivitě a úspěšnosti programátorské práce. Hraje totiž klíčovou roli hned v několika ohledech. Kromě toho, že programátoři na PC píší samotný kód, využívají ho i k ladění a testování chyb nebo k analýze, vytváření diagramů či k nasazování hotových aplikací.

To vše vyžaduje dostatečný výkon. Zjednodušeně řečeno: na základním notebooku, který je určený pro kancelářskou práci, většinou moc kvalitní programátorské práce neodvedeš. Pojďme se tedy konkrétně podívat, co by měl „programátorský počítač“ splňovat. Ať u něj při práci zbytečně neztrácíš nervy a nemusíš si brzy pořizovat nový.

Hardwarové požadavky na počítač programátora

Hardwarové požadavky na počítač vhodný k programování se mohou lišit v závislosti na typu projektu, programovacím jazyku a použitých nástrojích. Některé parametry jsou ale společné pro veškerou programátorskou práci. Jde především o tyto:

Procesor

Procesor je nejdůležitější součástí PC. Musí být dostatečně výkonný na to, aby si počítač poradil s náročnějšími úlohami. Ideální je sáhnout po čtyřjádrovém procesoru. Pozornost ale věnuj i dalším parametrům, například frekvenci. Pokud máme jmenovat konkrétní příklady, měly by ti vyhovovat třeba procesory Intel Core i5/i7 nebo ekvivalent v podobě AMD Ryzen.

Základní deska

Na základní desce jsou umístěné všechny klíčové komponenty, proto je podobně důležitá jako procesor. Rozhodně na ní nešetři. Pokud si PC k programování necháváš sestavovat po částech, raději prodejci rovnou řekni, že počítač/notebook budeš využívat k programování, aby tomu přizpůsobil i výběr základní desky.

Paměť RAM

Čím větší kapacitu paměť RAM má, tím lépe. Software určený k programování totiž paměť výrazně zatěžuje (zvlášť při používání několika programů najednou), a pokud by nebyla dostatečně velká, mohlo by se stát, že se ti bude počítač často sekat. Minimální doporučená velikost RAM je 8GB, ale jestli je to jen trochu možné, pořiď si aspoň 16 GB.

Disk

Určitě nedávej na druhou kolej ani pevný disk počítačem, který by měl být především co nejrychlejší. Na trhu narazíš na dva typy disků: HDD a SSD.

HDD jsou klasické magnetické disky, které zaznamenávají data na rotující plotny. Pro účely programování ale nemusí být dostatečně rychlé.

SSD jsou v porovnání s HDD o něco rychlejší, mimo jiné proto, že v nich nenajdeš žádné „pohyblivé části“.

Doporučujeme tedy pořídit si spíš SSD disk. Ještě jednou zdůrazňujeme, že důležitější než velikost paměti je hlavně rychlost zápisu dat na disk.

Grafická karta

Z hlediska programování není grafická karta (GPU) tím nejdůležitějším faktorem, ale částečně se jí určitě věnuj – například by tě mělo zajímat, jestli tvoje GPU podporuje práci s více monitory. Programátoři totiž často mívají spuštěných více programů najednou, a tak používají 2, nebo dokonce 3 monitory.

Časté otázky

  • Jaké jsou základní hardwarové požadavky na počítač, který má být využívaný k programování? Ideální je počítač se výkonným procesorem (např. Intel Core i5 nebo ekvivalent AMD), dostatečnou RAM (aspoň 8 GB nebo více) a SSD diskem pro rychlejší přístup k datům. Grafickou kartu přizpůsob svým potřebám. Monitor by měl mít rozlišení aspoň 1920x1080 pixelů.

  • Je pro programování nutný SSD disk? I když SSD není nezbytně nutný, pro programování je vhodný. Dramaticky zlepšuje celkový výkon a rychlost úloh.

  • Kolik RAM potřebuji pro programování? Doporučujeme aspoň 8 GB RAM, ale lepší je sáhnout po paměti s kapacitou 16 GB, zvlášť pokud plánuješ pracovat na náročnějších projektech.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.