« Seznam kurzů

Srovnání: jaký je rozdíl mezi frontend a backend developerem?

Frontend, nebo backend? To je, oč tu běží. Pokud uvažuješ, že se naučíš programovat, čeká tě na začátku rozhodnutí, zda se stát frontend developerem, nebo backend developerem. V čem se náplň těchto dvou profesí liší?
12.12.2023 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Frontend vs. backend

Názvy se liší jen několika písmeny, ale náplň práce frontend a backend developera je hodně odlišná. Každý totiž potřebuje mít specifické znalosti a dovednosti.

Frontend vývojář programuje viditelnou část webové aplikace (například celý její design, včetně všech viditelných prvků na stránce, animací a různých efektů). Jeho úkolem je vytvořit estetické a především funkční a intuitivní uživatelské prostředí.

Backend developer je naopak zodpovědný za tu část, která není na první pohled vidět (odtud označení „backend“). Stará se o funkčnost databází nebo vytváří logiku webových stránek. Díky práci backend vývojáře je například možné, aby webová aplikace zpracovala data, která zadáš do poptávkového formuláře. Zatímco frontend developer musí mít hodně designového cítění, od backend vývojáře se pro změnu očekává důkladné analytické myšlení.

Co by měl umět frontend vývojář

Pojďme si ale práci frontend developera představit trochu podrobněji, ať víš, jestli je pro tebe to pravé ořechové.

Profese frontend developera vyžaduje znalost programovacích jazyků HTML, CSS a JavaScript. HTML je primární jazyk pro vytváření struktury aplikace, CSS se pak používá k jejímu stylování. JavaScript do aplikace přidává interaktivitu a dynamiku.

Kromě toho by „frontenďák“ měl být schopen pracovat s různými nástroji. Patří mezi ně editory kódu (např. Visual Studio Code), systémy pro správu verzí (např. Git) a nástroje pro automatizaci úloh (např. Gulp).

Pracovní trh si u těchto specialistů vysoce cení také znalost frontend frameworků a knihoven jako React.js nebo Angular.js. Všechny tyto technologie usnadňují vytváření pokročilých uživatelských rozhraní a zefektivňují proces vývoje aplikací.

Chceš se naučit vše, co by měl umět každý juniorní front developer? Přihlas se do našeho kurzu JavaScript Frontend Developer.

Dovednosti backend developera

Jak už jsme naznačili výše, backend developer se stará o pozadí webové aplikace, a tak má na starost například:

  • Správu databází – jsou v nich uložené informace, které se následně používají na webu.
  • Vytváření serverové logiky
  • Skriptování a automatizace – například zálohování databáze nebo nasazování aktualizací.
  • Vytváření API – jedná se o aplikační rozhraní, které slouží pro komunikaci mezi frontendem a backendem.
  • HTML a CSS – tuto znalost mají frontend developer a backend developer společnou.

Aby backend developer tyto činnosti zvládal, měl by například umět pracovat s dotazovacím jazykem SQL, ovládat backendový jazyk Python nebo znát aspoň základy JavaScriptu. Neobejde se ani bez znalosti principů objektového programování.

Toto všechno tě mimochodem naučíme v našem kurzu Python Backend Developer. Během 6 měsíců tě připravíme na pozici juniorního backend developera.

Je lepší zvolit frontend, nebo backend?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží především na tvých dovednostech, ale také na tom, co tě zajímá a jaké máš přednosti.

Jsi spíš kreativec, rád vytváříš designové návrhy a baví tě vylepšování vizuální stránky věcí? Pak ti pravděpodobně bude víc sedět práce frontend developera. Jestli jsi trpělivý a máš logické i analytické vlohy, zkus dát přednost backendu.

Na trhu práce je obrovská poptávka po frontend i backend developerech, stejně tak mají podobné finanční ohodnocení (u zkušenější vývojářů se může být měsíční mzda i výrazně vyšší než 60 tisíc Kč, u juniorů o něco méně).

Full-stack vývojář aneb když chceš umět obojí

Možná tě napadlo, jestli existuje něco jako zlatá střední cesta – tedy umět programovat frontend i backend aplikací. Odpověď zní: ano.

Člověku, který má schopnosti frontendového i backendového vývojáře, se říká full-stack developer. Umí pracovat na všech úrovních aplikace, od uživatelského rozhraní přes server až po databázi. Ve zkratce řečeno by měl aspoň do určité míry ovládat všechny dovednosti, které jsme popsali v článku výše.

Full-stack vývojáři jsou vysoce cenění a výborně finančně ohodnocení. Nicméně na tuto pozici je potřeba se postupně propracovat, málokdo se stane full-stack developerem „přes noc“.

Jak tedy začít?

Ať už se rozhodneš pro frontend developera, nebo backend developera, doporučujeme začít postupně a vybrat si jen jedno z těchto zaměření (tzn. většinou není dobrý nápad snažit se během pár měsíců stát full-stack vývojářem). Až budeš skvěle umět jednu specializaci, můžeš postupně přejít ke druhé.

Aby ses stal programátorem, nemusíš hned studovat vysokou školu. Na juniorní práci frontend a backend developera tě dokážou připravit specializované intenzivní kurzy, jako jsou třeba ty od Coders Lab.

Současný pracovní trh si u IT specialistů cení především praktické zkušenosti, firmy většinou chtějí vidět ukázky realizovaných prací. Proto naše kurzy zaměřujeme prakticky a zakončujeme je vytvářením reálný projektů.

Zajímá tě víc? Kdykoliv se nás zeptej na e-mailu ahoj@coderslab.cz, co nejdřív ti odpovíme.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.