Web scraping: k čemu slouží a kdo ho provádí?

O náplni práce programátora nebo testera máš nejspíš aspoň trochu ponětí. Ale víš, co dělají lidé provádějící tzv. web scraping? Ve zkratce jde specialisty, kteří mají za úkol automaticky a co nejrychleji shromažďovat data z webů. Používají k tomu různé nástroje (web scrapery).
12.3.2024 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Co je web scraping a k čemu jej firmy využívají

Už tě nebudeme napínat. Web scraping (čti jako „web skrejping“) je technika automatického získávání, třídění a využívání dat z webových stránek pomocí specializovaných nástrojů. Tato data se následně ukládají do souborů ve formátech jako JSON nebo CSV.

Cílem web scrapingu je především úspora času a rychlé získávaní informací. Na internetu jich najdeš miliardy, a kdyby je lidé měli procházet a organizovat jednu po druhé, bylo by to neefektivní a prakticky nemožné.

Proto existují odborníci, kteří díky svým dovednostem a šikovnému softwaru získávají cenná data pro svou firmu. Často tuto práci vykonávají interní či externí datoví analytici, ale někde se do ní pouští i programátoři. Shromažďovat („skrejpovat“) mohou třeba:

  • kontakty
  • aktuální ceny konkurenčního zboží
  • recenze produktů
  • zmínky o firmě v médiích

Díky tomu, že firma, případně jiná organizace dostane informace rychle, může co nejdříve reagovat na situaci na trhu, což je v některých případech otázka úspěchu či neúspěchu v podnikání.

Jaké jsou výhody web scrapingu

Jako všechno, i web scraping má jak světlé, tak stinné stránky. Pojďme se tedy podívat na ty nejzásadnější.

  • Rychlost a efektivita – sběr velkého množství dat z různých webů vyžaduje trpělivost a spoustu práce, ale díky automatizaci se tento proces mnohonásobně zjednodušil.
  • Všestrannost – web scraping lze využít v různých odvětvích a pro různé účely. Například e-shopy jej zužitkují k porovnávání cen a sledování dostupnosti produktů. Marketingové firmy pak mohou snadno shromažďovat a studovat data o chování uživatelů.
  • Web scraping je legální – musí se však provádět s respektem k soukromí uživatelů i autorským právům. Lidé pracující na web scrapingu by tak měli ideálně dodržovat veškeré i etické zásady.

Které nástroje se k web scrapingu používají

Jak už jsme zmínili, naprosto zásadní součástí web scrapingu jsou nástroje určené k této činnosti, říká sa jim web scrapery. Nejen že celý proces výrazně urychlí, ale také eliminují lidské chyby. Existuje jich celá řada, tak si představme aspoň některé.

Velmi často se k web scrapingu používá programovací jazyk Python a různé jeho knihovny (například BeautifulSoup). Právě proto je důležité mít aspoň základní znalosti Pythonu – jde o jednu z nejlepších možností jak „skrejpovat“.

Někdy ale můžeš vsadit na alternativu, třeba Tabulky Google. Díky vestavěným funkcím, jako je IMPORTXML nebo IMPORTHTML, lze snadno stahovat data z webových stránek přímo tabulek. Jde o ideální řešení pro lidi, kteří nemají žádné zkušenosti s programováním, ale potřebují rychlý a efektivní nástroj pro sběr informací.

K oblíbeným web scraperům patří i Chrome Devtools, sada vývojových nástrojů zabudovaných do prohlížeče Google Chrome, které umožňují analyzovat a upravovat struktury HTML a CSS.

Tisícům firem po celém světě s web scrapingem pomáhají mimo jiné nástroje Scrapestack či Apify umožňující stahování dat z libovolných stránek.

Koukni se na ukázku web scrappingu v našem praktickém webináři

Zajímá tě, jak web scraping probíhá v praxi? Krátkou ukázku jsme pro tebe připraviil v jednom z našich webinářů, který najdeš níže. Je v něm řeč také o vizualizaci dat nebo o rychlém vytváření grafů.

Mrkni se na webinář

Pokud se chceš naučit nejen web scraping, ale i další dovednosti související s datovou analýzou, přihlas se na náš kurz Data Analyst, nebo Python Backend Developer.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.