Programování ve světě umělé inteligence: AI pro programátory

Téma umělé inteligence je na výsluní a stává se předmětem zájmu napříč různými obory. Manažeři zvažují, jak maximálně využít její potenciál, a stále více se od zaměstnanců očekává, že se AI naučí používat. Zajímá tě, jak ti AI může usnadnit život a proč bys měl/a zvážit rekvalifikaci a stát se programátorem či programátorkou právě nyní?
3.4.2024 | 4 minuty k přečtení | Sdílej na:

Přistupujme k tomu s otevřenou myslí a zvědavostí – umělá inteligence není jen trendem, ale stává se integrální součástí našeho profesního i osobního života. Tak pojďme společně objevovat, jaké dveře nám může otevřít!

IT sektor zažívá zlaté časy

Sektor informačních technologií prožívá nebývalý rozkvět, a s ním přichází i přirozená obava, že tvá pozice na pracovním trhu může být ohrožena díky pokročilé umělé inteligenci. Nicméně, není to o tom, kdo koho vystřídá, ale spíše o tom, jak se umíš adaptovat a využívat nové možnosti, které ti rozvoj AI nabízí.

Jak získat potřebné znalosti?

Zuckerberg to trefil přesně! Pokud toužíš po informacích, které ti otevřou dveře k budoucí kariéře plné stability a zajímavého výdělku, nejlepší cestou je naučit se programovat. Firmy budou na tvé služby doslova stát frontu! A neboj, nepotřebuješ nutně univerzitní titul. Začít můžeš s kvalitním kurzem, kterých je i u nás v České republice dostatek a mají vynikající reputaci. Stačí jen trocha odvahy a chuť se neustále učit nové věci.

Takže, pokud tě láká představa být na špičce technologického pokroku, kódování může být tou správnou cestou. Zapoj se do této vzrušující éry a uvidíš, že možnosti, které se ti otevřou, budou stát za to.

V Coders Lab IT Academy máš na výběr z pestré nabídky intenzivních kurzů pro budoucí juniorní programátory. Během šesti měsíců si zde osvojíš programování na takové úrovni, že získání pozice v IT sektoru bude hračka. Kurzy jsou navrženy tak, aby odrážely nejaktuálnější technologie, takže po absolvování kurzu budeš oplývat znalostmi, které zaměstnavatelé opravdu hledají.

Měkké dovednosti jsou klíčem

Nicméně, Coders Lab IT Academy nabízí mnohem více než jen technické dovednosti. V dnešní době je jasné, že vývojář pouze s technickými znalostmi má na trhu práce omezené možnosti. Mnozí odborníci se domnívají, že některé aspekty programování by mohl v budoucnu převzít ChatGPT, ale soft skills zůstanou výsadou lidí. Proto Coders Lab klade důraz nejen na programování, ale i na rozvoj měkkých dovedností. Velký význam je přikládán komunikaci a prezentaci. Na závěr každého kurzu budeš mít možnost vytvořit si vlastní projekt, který pak můžeš prezentovat při pohovorech s potenciálními zaměstnavateli.

Jak Vývojářské Nástroje s AI mění pravidla hry

Využití umělé inteligence (AI) ve vývojářských nástrojích otevírá dveře k fascinujícím možnostem, které mohou výrazně zlepšit produktivitu a zjednodušit některé obvykle složité úkoly. Podívejme se na čtyři příklady AI nástrojů, které mohou vývojářům přinést velký užitek:

  • GitHub Copilot - Společně vytvořený GitHubem a OpenAI, GitHub Copilot slouží jako tvůj programovací společník přímo v kódu. Tento nástroj využívá model jazyka kódu, který byl vytrénován na miliardách řádků veřejně dostupného zdrojového kódu, což vám umožňuje psát kód rychleji a efektivněji. Copilot dokáže navrhnout kompletní bloky kódu, doplnit tvoje myšlenky nebo i psát testy pro tvoji aplikaci. Je snadno integrovatelný přímo do Visual Studio Code a dalších oblíbených vývojářských editorů.
  • Tabnine - Jako AI asistent pro kódování, Tabnine nabízí inteligentní doplňování kódu v reálném čase. Tento nástroj využívá pokročilé algoritmy strojového učení, aby analyzoval tvůj psaný kód a nabízel vhodné doplňky kódu, ať už se jedná o proměnné, funkce nebo celé bloky kódu, které se nejlépe hodí do kontextu tvého projektu. Tabnine podporuje více než 30 programovacích jazyků a je kompatibilní s řadou populárních vývojových prostředí a editorů, včetně VS Code nebo JetBrains.
  • Kite - Kite je další AI asistent pro kódování, který se zaměřuje na zvýšení tvé produktivity při psaní kódu prostřednictvím automatizovaného doplňování. Podporuje více než 16 programovacích jazyků a je integrovatelný do široké škály editorů, jako jsou Atom, Sublime Text, Vim a mnoho dalších. Kite nejenže nabízí doplňování kódu, ale také poskytuje dokumentaci a ukázky kódu v reálném čase.
  • Codota - Codota přináší inteligentní doplňování kódu a AI podporovaný vývoj pro Java, JavaScript, TypeScript, Python a další. Pomáhá vývojářům psát lepší kód rychleji tím, že předvídá jejich další kroky a nabízí relevantní návrhy. Codota se dokáže učit z tvého osobního stylu kódování i z obrovského množství veřejně dostupných zdrojů kódu, aby ti poskytla co nejpřesnější doporučení.

Umělá inteligence pomůže programátorům v jejich práci

Tyto nástroje ukazují, jak může AI transformovat vývoj softwaru a udělat jej rychlejším, efektivnějším a přístupnějším. Vývojáři tak mají možnost zvýšit svou produktivitu, snížit počet chyb v kódu a urychlit dobu potřebnou k dokončení projektů.

Máš zájem o získání specializace a dovedností, které tě v IT odliší a zvýší tvoji hodnotu na trhu práce? Přihlas se do jednoho z našich komplexních kurzů, ať už máš zájem stát se front-end nebo back-end vývojářem, a nauč se vše potřebné v rekordním čase!

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.