Co je SQL a jak se ho nejlépe naučit?

Zatímco Frontend Developeři nejčastěji pracují s JavaScriptem nebo Reactem, pro datové analytiky je klíčové umět používat programovací jazyk SQL. Zjisti v tomto článku, k čemu přesně ho používají a jak se SQL naučit jako úplný začátečník.
2.3.2024 | 3 minuty k přečtení | Sdílej na:

Co je SQL a k čemu se používá

Jak už jsme nakousli na začátku, SQL (Structured Query Language) je alfou a omegou pro datové analytiky. Jde o dotazovací jazyk určený k práci s daty uloženými v relačních databázích. Pomocí vhodných dotazů můžeš v databázích snadno a rychle hledat informace, ale také například:

  • ukládat strukturovaná data do databáze
  • číst data z databáze
  • optimalizovat rychlost databáze pomocí indexů
  • seskupovat a slučovat data nebo sčítat a počítat průměry

Jazyk SQL tvoří specifické kategorie dotazů, které se dělí podle toho, k čemu je lze využít. Konkrétně jde o SQL Data Manipulation, SQL Data Query, SQL Data Control a SQL Data Definition.

Asi tě potěší, že mezi velké výhody SQL patří jeho jednoduchost, v mnoha ohledech se totiž podobá přirozeným lidským jazykům, což ti ukážeme na příkladech některých příkazů dále v článku.

Historie SQL sahá až do 70. let 20. století, od té doby se zařadil mezi standardy pro práci s relačními databázemi. Pokud tedy vyrazíš na cestu datové analýzy, určitě s ním přijdeš do styku. Vyučujeme jej i v našich kurzech Data Analyst a Python Backend Developer.

SQL pro začátečníky? Naprosto ideální

I když nemáš žádné zkušenosti v IT a s programováním, věř, že SQL brzy přijdeš na kloub. Jde totiž o jeden z nejjednodušších programovacích jazyků, proto je mezi začátečníky oblíbený. Navíc nemusíš mít rozsáhlé znalosti programování v jiných jazycích.

S tím, jak budeš své znalosti SQL rozšiřovat, přibude informací i dotazů, které je potřeba se učit. Začátky s SQL ale při troše snahy zvládne prakticky každžý. Pokud tedy váháš, jestli začít pracovat s relačními databázemi a proniknout do tajů SQL, tak tě můžeme ujistit, že není na co čekat.

Základní SQL příkazy

Pojďme ale ke konkrétním ukázkám, ať máš lepší představu, jak práce s SQL vypadá.

Již jako začátečník se setkáš s tzv. SQL příkazy pro úpravu a získávání dat z databázi. Je jich celá řada, ale teď ti krátce popíšeme aspoň ty základní. Většinou už podle názvu poznáš účel příkazu.

  • SELECT – tento příkaz slouží k výběru dat z databáze, takže je hojně využívaný
  • UPDATE – s jeho pomocí aktualizuješ nebo upravíš existující záznamy v databázi
  • INSERT – využiješ jej při vkládání nových dat do databáze
  • DELETE – pomocí tohoto příkazu z databáze odstraníš data
  • CREATE TABLE – vytvoříš v databázi novou tabulku
  • WHERE – slouží k filtrování výsledků podle stanovených podmínek

Jednoduchá SQL syntaxe pak může vypadat třeba takto:

Pokud už jsi někdy viděl/a syntaxe jiných programovacích jazyků, na první pohled poznáš, že SQL není taková věda.

Jak se naučit SQL

A teď to, co tě teď nejspíš zajímá nejvíc: jak se SQL naučit, když s ním zatím nemáš žádné zkušenosti?

Jak první tě možná nápadne vrhnout se samostudium v podobě sledování tutoriálů nebo čtení knížek zaměřených na SQL. Tato cesta ale často bývá neúspěšná, protože při studiu můžeš narazit na překážky, jejichž řešení bez pomoci odborníka někdy zabere i desítky hodin. A to pak člověk rychle ztratí motivaci k dalšímu studiu.

Proto doporučujeme učit se jazyk SQL (ale i další programovací jazyky) v intenzivním kurzu živě s lektorem, který ti zodpoví jakékoliv otázky a v případě nečekaných komplikací tě popostrčí dál. Navíc od něj dostaneš okamžitou zpětnou vazbu, kterou při samostudiu nikdy nezískáš.

Chceš se vydat touto cestou? Tak koukni na podrobnosti o našem kurzu Data Analyst či Python Backend Developer. V rámci databázového modulu si v něm osvojíš SQL i principy práce s relačními databázemi.

Sleduj nás na Facebooku

Sleduj Coders Lab na Facebooku a začni odebírat novinky i zábavu z IT.

Mohlo by tě také zajímat

Další témata z IT oboru

Svět IT je rozmanitý a velmi obsáhlý. Je proto důležité zaměřit se z počátku na to podstatné. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího, co tě v IT může potkat, nebo na co se nás zájemci o kurzy často ptají.
Nevíš jistě, který kurz je pro tebe ten pravý?
Máš pochybnosti? Udělej si test tvých silných stránek a zjisti, která cesta je pro tebe nejlepší.